szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

7 sugárzóan hangsúlyos virág a szép kertért

Sulyok Józsefné, 2013. febr. 17.


Világos és szellős hatású erkélyt vagy balkont szeretnénk, ami ugyanakkor nem fehér?

Használjuk bátran és ötletesen a fehér és a különböző színek keverékét.

7 sugárzóan hangsúlyos virág a szép kertért

 Ha azt akarjuk, hogy a sugárzó, fényes jelleg legyen túlsúlyban, legegyszerűbb, ha a fehér mellé más világos színeket választunk. A színes virágok közül a sárgák a legmegfelelőbbek erre a célra, mert a sárga a legvilágosabb szín. Célszerű a virágokat csoportokba ültetni, hogy a különböző árnyalatok élénkítsék a képet. A színek hatása ugyanis függ a mennyiségtől és az elosztástól. Ha a sárga a narancs vagy a barna felé hajlik, a fehér mellett sötétebbnek fog tűnni a színünk, tehát a kontraszt még nagyobb lesz. Sötétebb és erősebb színeket csak egészen kis mennyiségben szabad vegyítenünk, különben elvész a világos.


A másik lehetőség a fehér virágok kombinálása pasztellszínűekkel. A sok fehér hatására a színes virágok sokkal halványabbaknak, világosabbnak fognak tűnni, mint ha önmagukban lennének. Ezek a pasztellszínek fordulnak elő a leggyakrabban, mint virágszínek: a halvány barnák, a selymes sárgák, a krémszínek, a sárga vagy a kékes rózsaszín, a pezsgőszín vagy a világos barackszín, a halványlila és egészen ritkán a világoskék. A pasztellhatást néha a virágon előforduló foltok, a mintázat is előidézi. Így például egy fehér petúniavirág, amelynek szélei lilásak, távolabbról nézve egészen halványlilának látszhat.


Példák fehér–sárgára


Egyenes szárú, enyhén bokrosodó vagy kissé csüngő szárú, sok kis fehér virágot hozó növények jó alapot adnak a vegyes ültetésű balkonládák számára. 1 méter ládahosszra 3-4 növényt számoljunk. Ha a ládánk 20 cm széles, ne sorba, hanem szórtan helyezzük el a töveket. Ezáltal jobban keresztülnövik egymást, és természetesen, dús vegetáció képét mutatják. A sárga szín kiemeléséhez válasszunk olyan növényeket, amelyek virágaiban a fehér mellett sárga részek is vannak, például a sárga fészkes virágú kamillát vagy a vörösbegyvirág sárga nyelvű, fehér virágú fajtáit.


Sárga árnyalatok


Sárgás árnyalatú például a lágyszőrű palástfű, a díszdohány, a feketeszem halványsárga árnyalata, a bársonyvirág citromsárga változatai. A telt tónusú sárga virágok a következők: heverő tömpevirág, törpe rovarvirág, csillagszem, csokoládéillatú pillangóvirág, törpe rovarporvirág, aranymargaréta, csillagtallér, bársonyvirág, sárga libanyak, sétányrózsa, szalmavirág, papucsvirág, lizinka és a napraforgó. Sárgászöld vagy sárgával tarkított lombú növény a veronikacserje, az árnyékliliom, a díszcsalán, a tüzérvirág, valamint az aranyrepkény. A fehérrel kombinált virág-együttesek csak akkor adják a kívánt világos, elegáns sugárzást, ha a fehér részek vannak túlsúlyban, és a sárgás színek erősen visszafogottak. A sárgával elegyített fehér virágkompozícióhoz meleg zöld tónusú levélzet illaik.

 

Kapcsolódó cikk:

4 tipp a porcukros virágálomért

4+1 érv a hófehér virágok mellett

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia