szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

8 bosszantó mini alien

Sulyok Józsefné, 2015. szept. 14.


Avagy mit tegyünk, hogy a szívós kerti károsítók  elleni küzdelem tényleg hatásos legyen? Ha megismerjük őket az már fél siker, de ne elégedjünk meg ennyivel!

8 bosszantó mini alien

Feketeszemölcsös rügysodró

Minden gyümölcsfán és bokron károsítanak kora tavasszal a rügysodró molyok hernyói. Előbb a fakadó rügyeket odvasítják, majd a bimbókat, virágokat, levélkéket szövik össze, s az összesodort növényrészeket rágják meg. A károsított hajtás levelei sokkal később bomlanak ki, mint az egészségeseké. Több faj hernyói is pusztíthatnak. A legnagyobb termetű, szürkészöld, jól látható fekete szemölcsökkel. A későn virágzó gyümölcsbokrokon a termés jelentős részét elpusztítják. Májusban rajzik, rügyfakadáskor permetezzünk.

Csonthéjasok moníliás betegsége

A csonthéjas gyümölcsfákon, elsősorban a meggyen és a kajszin okoz súlyos kárt. A fertőzött virágok egyik napról a másikra megbarnulnak, elszáradnak, de a fán maradnak sziromhullás után is. A fertőzött és az egészséges vesszőrész határán mézgakiválás figyelhető meg. A kórokozó az idősebb fás részekbe is behatol, ami ágszáradáshoz vezet. A gomba az érésben lévő gyümölcsöt is megtámadja, sérülések, rovarrágások nyitnak számára kaput. A gyümölcs rothad, felületén penészpárnák képződnek. A kórokozó az elszáradt gallyakban telel át. Ezeket égessük el. A tél végén lemosásszerűen permetezzünk, a meggyet virágzáskor is.

Barackmoly

Az őszibarack és a kajszi fakadó hajtásaiban 8-10 mm-es, vörösbarna hernyó rág. A hajtások, hervadnak, elszáradnak, a tövükön mézgacsepp jelenik meg. A hernyó a kifejlődésig 2-3 egymás melletti hajtást pusztít el. A hamuszürke lepkék május közepétől július elejéig rajzanak. A nyári nemzedékek hernyói a gyümölcsökbe rágnak be a kocsány mellett, s a mag körüli húst pusztítják. Néhány milliméteres hernyói a vesszők és a fás részek kérgébe rágott üregében telelnek. Rügypattanás és virágzás között permetezzünk.

Bimbólikasztó

Az alma felső bimbói zárva maradnak, a fehér sziromlevelek megbarnulnak, száradnak, belsejüket lábatlan kukac odvasítja. 6-8 nap alatt alakul bogárrá. A károsított bimbóból előjövő ormányos bogár a leveleken hámozgat. Nyár végén kéregrepedésekbe húzódik, és ott telel át. Kora tavasszal a rügyekbe rág lyukakat, a virágkezdeményeket pusztítja. Tojásait a felső bimbókba rakja egyesével, a kikelő kukac rágása nyomán a bimbó nem nyílik ki, elszárad, de még sokáig a fán marad. Rügypattanáskor vagy előtte lemosó permetezést alkalmazzunk. 

Köszmétearaszoló

A köszméte és a ribiszke levelét karéjosra rágják a hernyók, s csupán a vastagabb ereket és a levélnyeleket hagyják meg. Júniusban néhány szövedékszállal a vesszőkhöz erősítik magukat a kifejlett hernyók és bebábozódnak. 3-4 hét múlva kelnek ki a lepkék. Fehér szárnyukon fekete és sárga foltokból álló harántsávok húzódnak. Tojásaikat csoportokba rakják a levelek hátoldalán. A kikelő hernyók őszig táplálkoznak, majd a talajba húzódva telelnek. Tavasszal jönnek ismét elő, üregeket rágnak a fakadó rügyekbe, később pedig a leveleket pusztítják. Rügypattanás és virágzás között permetezzünk ellenük.

Feketefoltos mandula-levéltetű

A mandula fiatal levelei torzulnak, a hajtás csúcs nem növekszik tovább, levelei később lehullanak. A fiatal fák valamennyi hajtása fertőződik. A besodródott levelek védelmében 2 mm-es gömbölyded, világoszöld levéltetvek szívogatnak. Hátuk fekete foltjáról ismerhetők fel. Az ősanyák áprilisban kelnek ki. Utódaik szívogatásának hatására kezdenek a levelek besodródni. Nyár elejéig több nemzedékük jön létre szűznemzéssel, elevenszülés útján. Júniusban szárnyas nőstények fejlődnek, amelyek lágy szárú növényekre repülnek át, ősszel kialakuló szárnyasok repülnek vissza a mandulára, s lerakják áttelelő tojásaikat. Sziromhullás után permetezzünk ellenük.

Zöld őszibarack-levéltetű

Az őszibarack hajtáscsúcsának levelei a fonákuk felé kissé besodródnak, fő-erük csavarodik. A hajtásnövekedésük időlegesen leáll. A besodródott levelek fonákán sárgászöld tetvek szívogatnak. Az áttelelt tojásokból rügyfakadáskor kelnek kis az ősanyák, elevenszüléssel, szűznemzés útján több nemzedéket hoznak létre. Május elején szárnyas nőstények fejlődnek, amelyek több száz lágyszárú növényre telepednek át a nyári hónapokra. Októberre visszajönnek az őszibarackra. Rügyfakadáskor, majd piros-bimbós állapotban és sziromhullás után permetezzünk.

Hamvas körte-levéltetű

A körte hajtásának csúcsán a levelek szabálytalanul besodródnak, fő-erük köralakban vagy spirálisan görbül. Erősebb fertőzés esetén a gyümölcsök nem fejlődnek ki. A fahéjbarna levéltetvek a viaszportól kékes árnyalatúak. Az áttelelt tojásokból áprilisban kelnek ki az ősanyák. A körtén két nemzedékük fejlődik, majd szárnyas nőstényeik a galajfélékre telepednek át. Októberben repülnek vissza a szárnyas egyedek a körtére. A megtermékenyített nőstények a vesszőkre, a rügyek tövébe rakják telelő tojásaikat. Rügypattanáskor, fehérbimbós állapotban, sziromhullás után permetezzünk. 

Kapcsolódó cikk: A jó oltás titka
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia