szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az ibrányi sportöltöző

Sulyok József, 2008. ápr. 21.


Az 1970-es évek elején nagyon rossz állapotban volt az ibrányi futballpálya és a sportöltöző. A pályára az ÁFÉSZ Tüzép telepétől a Templomszeg sarkáig gyalogút vezetett keresztül. Ezért a futball labda a pálya e táján mindig rejtélyes gellert kapott, a játékosok is botladoztak a szintkülönbség miatt.

A pályán csak futballmeccs alatt nem legeltek libák, ezért képzelhető, milyen nyomokat hagytak a sportfelszereléseken. Ettől csak az öltöző épület állapota volt katasztrofálisabb. Az egész épület nem volt több 15-20 négyzetméternél. Ha egy magasabb ember akart belépni az ajtón, le kellett hajolnia. Az ajtó, ablak, deszkából volt összeütve. Volt egy kis belépő, abból nyílt középen egy pici bírói öltöző és két oldalt a hazai, és vendégöltöző. Víz nem volt bevezetve, a fűtést kis vaskályhák oldották meg. Edzésre, mérkőzésre a Cenéék ásott kútjából hordták a vizet vödrökben. 8-10 lavor volt a fűre kirakva az öltöző két oldalán, abban mosakodtak a játékosok. A bírók ritkán mosakodtak kint, mert Ibrányban nem volt ritka a játékvezetőket ért inzultus.


Sok megjegyzést kaptunk a fejlettebb, jobb körülményekkel rendelkező települések sportvezetőitől. Ezért többször tanakodtunk néhai Gégény Rudolf sportköri vezetővel és Kriston Pállal, a TSZ elnökhelyettesével, hogyan lehetne megnagyobbítani, komfortosítani az öltözőt. Ők már korábban többször győzködték Gerák József TSZ elnököt - mert mégis csak TSZ SE volt a csapat - de nem szerette a sportot így nem ált kötélnek. Nincs rá pénz – mondta.


Törtük a fejünket, hogyan lehetne mégis megoldani ezt az áldatlan állapotot. Egyik alkalommal jött Kriston Pál és Gégény Rudolf, s mondták, hogy ilyen már évek óta nem volt, szabadságra megy, és talán üdülni Hajdúszoboszlóra a TSZ elnöke, s míg távol van, ez alatt megcsinálhatnánk a bővítést. S ők már a TSZ telepen titokban félre is rakatták a faanyagot és kérték, hogy én meg intézzek bontott cserepet, ajtót, ablakot, néhány önkéntes tűzoltót és a 800-as kismotorfecskendőt, amivel az öltöző mellé fúrnánk egy kutat. Ők pedig hozzák a TSZ építő brigádját.


Sikerült mindent időben elrendezni, s kezdtük a bontást, építést, kútfúrást. Gyorsan dolgoztak a munkások, hogy mire a TSZ elnöke hazajön Hajdúszoboszlóról, készen legyen az épület és a brigádot az általa kijelölt munkánál találja. Minden haladt szépen, csak egy ténnyel nem számoltunk, mégpedig, hogy a pártmunkában nincs szabadság és a hét közepén nagyközségi pártbizottság ülésezett. A szabadságát megszakította, az elnök váratlanul hazajött. Ott valaki azonnal fontosnak tartotta elmondani, hogy a fiatal tanácstitkár, Gégény meg Kriston és a TSZ brigád távolléte alatt, suttyomban építik a sportöltözőt. Azonnal kocsiba ült, és a pályához jött. Amikor az ÁFÉSZ Tüzép telep sarkához ért, a tetőn cserepet rakó, egyik munkás elkiáltotta magát: - Itt az öreg! Mindenki tudta, kiről van szó. A 10-12 fő, élükön a vezetőikkel, pillanatok alatt eltűntek a szomszédos kertek kukoricásában.


Egyedül maradtam. Gerák József a pályán keresztül jött, de megállt a kezdőkörben, nem jött közelebb. Odamentem hozzá, illedelmesen köszöntem neki. Ő mutató ujjával feltolta homlokán, jellegzetes „smici” sapkáját és fennhangon mondta, köszönés helyett: - Mi van, tolvaj banda! Elloptátok a közös vagyonát! Fel kéne benneteket jelenteni! Hol van Gégény, meg Kriston? Adok én majd nekik, mind a kettőt le fogom váltani! Téged meg bejelentelek Dr. Gombás Sándornak, a járási elnöknek. Egyszer tegyem ki a lábam, már is összeesküdtök a hátam mögött!
Amikor az öreg befejezte, azt válaszoltam neki: - Jóska bácsi inkább azon gondolkodjon el, hogy miért mond maga mindig nemet minden sportkérésre, amikor ráadásul TSZ SE az egyesület. Tudom nem volt helyes az akciónk, de a mi szégyenünk a maga szégyene is! A közöst építjük, nem a magunkét. De tudja mit, ha akarja bontassa szét, s vitesse vissza azt a pár gerendát, szarufát! Egy pillanatra elgondolkodott, majd azt mondta: - amit elkezdtetek fejezzétek be, de azzal a két lingárral holnap számolok! Majd sarkon fordult és otthagyott. A brigád visszaszivárgott a kertekből. Nem kellett megismételnem mit mondott az elnök, mert minden hallottak. Majd én mindent magamra vállalok, legfeljebb levált, oszt korc! Mondta Kriston Pál, akit e szavajárása miatt „öreg korcnak” becéztek. A sportöltözőt - most már elnöki engedéllyel - elkészítettük.
A kutat megfúrtuk, s arra hidrofort szereltünk, a vizet bevezettük az épületbe. Gerák József is megenyhült, de a két önzetlen, sportszerető ember hónapokig csak azt hallotta: - Na, mi van, tolvajbanda! A pályát is körbekerítettük, így a Templomszegbe igyekvőknek kicsit kerülni kellett, s így legalább megszűnt a pályán keresztül a gyalogösvény is. A futball - csapat is meghálálta a törődést, mert rövid idő alatt a megyei II.- ből - s nagy szó volt ez - a területi bajnokságig jutott!!!

 

Kapcsolódó rovatok: Hobbi, Kertészkedés


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia