szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

9 tipp - Komponálj a virágok segítségével!

Sulyok Józsefné, 2013. aug. 27.


Egy egyszerű virágkompozíció teljesen meg tudja változtatni egy lakás hangulatát. Szedjünk össze egy csokor színes virágot és tegyük az asztalra. Nem kell, hogy komoly virágkötészeti remekmű legyen ahhoz, hogy élénk színeket, finom illatokat varázsoljunk a lakásba.

9 tipp - Komponálj a virágok segítségével!

1. Sokan tartanak a virágkötészettől, mert azt gondolják, szigorú szabályokat kell követni, pedig esetleg a legegyszerűbb megoldás lehet a legjobb. Mindenki talál otthonában olyan edényt, amely ötletet ad a virág elrendezésében. Használati tárgyaink között találunk pl. sütőformát, tejeskannát, teás kancsót, amelyeket felhasználhatunk díszítés céljára. Gyűjthetünk különböző formájú, színű üvegeket, tálakat, poharakat is. Bármelyikbe beletesszük az összegyűjtött virágainkat, díszes kompozícióvá fogja varázsolni.

2. Ha vesszőkosarat használunk a vágott virágainknak, akkor abba egy másik tálat kell tennünk, vagy előtte béleljük ki fóliával, aztán tegyük bele a tűzőhabot, amibe aztán szurkálni fogjuk a virágszálakat.

3. Egy színes csokor pedig gyönyörűen fog mutatni egy egyszerű átlátszó üvegvázában, amelyben még a virágok szárát is láthatjuk.

4. Egy vacsorát szívesebben elfogyasztunk barátaink társaságában, ha az asztal közepén egy szépen elkészített asztali dísz áll. Erre a célra olyan virágot válasszunk, amely harmonizál az asztalterítőnkkel, illetve a tányérokkal. De ügyeljünk arra, hogy az asztali társaságot ne zavarja a kompozíciónk, ne legyen magas, hanem alacsony és ne legyen erős az illata. Túl nagyot se alkossunk, mert a teríték mellett a feltálalt étel nem nagyon fog elférni.

A kis csokrokban elrendezett virágok a legegyszerűbbek erre a célra, amit a távozó vendég ajándékként el is vihet magával.  Jól mutat a friss virág üvegvázában elhelyezve, amelybe előzőleg üveggolyókat helyeztünk el. Az üveggolyók közzé szépen beleilleszthetjük a virágszárakat, mintha tűzőhab lenne.

5. A rózsa az egyik legszebb vágott virág, szinte mindenki szereti, sokféleképpen használhatjuk. A kertben termesztett rózsáknak megvannak az előnyei. A virágboltban vásárolt rózsáknak száruk általában hosszú és egyenes, ezért könnyen használhatók nagyszabású kompozíciókban. A kerti rózsáknak dúsabbak a szirmai, viszont rövid a száruk. Ugyanakkor illatosak és többféle színben fordulnak elő. A rózsák meghálálják a gondos előkészítést, a szárvégeket kicsit vágjuk vissza, hasogassuk fel, mielőtt munkához kezdenénk, hogy több vízhez jusson. A tüskéket, a felesleges leveleket vágjuk le. A rózsák akár két hétig is megőrzik frissességüket vízbe vagy tűzőhabba állítva.
Gyönyörűen mutat, ha egy díszes bokorról ágakat vágunk, a leveleit levágjuk, és ezeket a csupasz ágakat egy pohárba tesszük, közéjük rakjuk a rózsaszálakat.

6. Szép látvány, ha egy lapos tálba tűzőhabot teszünk, ebbe szurkáljuk a különböző virágokat, bogyókat, gyümölcsöket. Például aranyvessző vagy más hasonló jellegű kisvirág, csipkebokorról szedett csipkebogyók, amelyeket dróttal hosszabbítunk meg megfelelő hosszúságúra. Tűzdeljünk bele csipkebokor ágat, díszalmát, krizantémot. A gyümölcs és virágok szokatlan kompozíciója csodálatos őszi hangulatot teremt.

7. A gerbera szára nagyon hosszú, ezért vigyázni kell arra, hogy a virága ne konyuljon le. Mindig tegyünk a virágtápszert és tartósítószert a vázába. A gerbera önmagában is szép kompozíciókat alkothatnak, de ha más virágokkal együtt alkalmazzuk, mindig a gerberáé legyen a főszerep. Kevés olyan vágott virágot találunk, amelynek ennyire erős karaktere van. Kétféle gerbera létezik, az egyiknek egy sor szirma van, a másik fajtán egy második sor kisebb sziromgyűrű is látható.

8. Az orgonabokron sok száz apró virágból álló fás-szárú virágbuga található, melyek többféle színben léteznek. A nemesített orgona előbb virágzik, mint a szabadban élő, viszont nincs olyan csodálatos illata, mint az utóbbinak. Nagyon jól használhatók a nagyszabású kompozíciókban, ha a szárukat megfelelően kezeljük, a virágok két hétig is megmaradnak. Ahhoz, hogy az orgona sokáig szép maradjon, hasítsuk fel a szárvégeket, használjunk virág tartósítószert és a vizet naponta cseréljük. A lila színű fajták gyönyörűen kombinálhatók sárga, zöld, vörös, rózsaszín virágokkal.

9. A szarkaláb minden fajtája népszerű, a ritka kék színe miatt. Nyáron az egynyári szarkalábból szép csokrot készíthetünk, amely később szárított virágként sokáig eláll. A nemesített változatát csaknem egész évben be lehet szerezni. Vázában 10-12 napig is szép marad, általában más virágokkal szokták vegyesen csokorba szedni. Az egynyári szarkaláb őszibarack és rózsaszín színben is előfordul, de van fehér változat is. A szár aljáról a leveleket mindig távolítsuk el, hogy ne szennyezzék be a vizet, itt is alkalmazhatunk virágtápszert.

Kapcsolódó cikk:

Virágom, virágom – Csodakertet a balkonra!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia