szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A 200 évesen felnőtt cirbolyafenyő

Sulyok Józsefné, 2016. máj. 23.


Kedvező feltételek mellett a magassága elérheti 25 m-t, 1,5 m-es átmérőt is a 600 éves kort. 

A 200 évesen felnőtt cirbolyafenyő

Magassági növekedése rendszerint 200 éves korban lezárul.

A vastagodása viszont csak a fa pusztulásával ér véget. A korona fiatalkorban gúla alakú, időskorban hengeres vagy kúp alakú lesz. Gyökérzete sekély, de mélyre is lehatol, ezért álja a viharokat.

A fiatal kéreg ezüstszürke színű, sima, később szürkésbarna, pikkelyes héjkéreggé alakul. Alatta a sárgásfehér szijács, majd a pirosas-sárga geszt következik, fény hatására hamar sötétedik.

A cirbolya jellegzetessége a számos vörösbarna, erősen torz növekedésű ág. Ezek jól gyalulhatók, fűrészelhetők. A fa kevésbé teherbíró, de puha, igen könnyű, finom rostos, tartós. Az asztalosok mennyezetet, bútort, lemezborítást, a faragók pedig kis figurákat, dobozokat, edényeket készítenek belőle.

A törpehajtáson ötösével fejlődnek a tűlevelek, melyek egyenesek, kemények és kihegyezettek, felfelé irányulnak, élettartamuk kb. 5 év. Csak a 60-80 éves fák kezdenek virágozni, állományban már a 25 évesek is, de ezek nem hoznak csíraképes magot. A fiatal hajtásokon jelennek meg először a barkaszerű porzós virágok, a termőhely magassági helyzettől függően júniusban, júliusban vagy augusztus folyamán.

A termős virágok ibolyás színű tobozba csoportosultak, ezek a fiatal hajtások csúcsán, álló helyzetben fejlődnek. A toboz csak a második év végén érik meg. Ehető magja barna, vastag és kemény héjú. A második év októberében érik, és csak a következő év tavaszán hullik ki a tobozból.

A cirbolya nem kerüli a viharverte helyeket, a gleccserek és a hómezők környékét. Mivel az összes fafaj közül csak a cirbolyafenyő képes elviselni a nagy magasságokban előforduló hőmérséklet-ingadozásokat, a Közép-Alpokban 2250 m tengerszínt feletti magasságig is felhatol. Szórványosan megtalálható még 2400 m magasságban is. A cirbolya nem csak az Alpokban hanem a Kárpátokban és Észak-Ázsia nagy részén is előfordul.

Kapcsolódó cikk: A különleges salátafélék termesztése
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!