szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A babérmeggy

Bényei Zoltánné, 2008. ápr. 10.


A vonzó külső, mérgező belsőt takar. Legyünk óvatosak a növény csodálása közben!

A babérmeggy - Laurocerasus officinalis - igazán dekoratív ez az örökzöldünk. Látványos nagy sötétzöld levelei bőrszerűek és hasonlítanak a babérra, a neve első tagja is innen származik.

Termése hosszúkás, meggyre hasonlító feketés-piros bogyó, ami szintén különleges külsőt ad a növénynek ősszel. Virágai fehér fürtökben, májusban díszítik a fácskát, tehát majdnem egész évben van miben gyönyörködni. A nagyon hideg teleket nehezen vészeli, ilyenkor érdemes takarni nádat, csutkát, gallyakat állítani köré, ami megvédi a fagytól.

Tarthatjuk dézsában is a balkonon, lehet metszeni, formálni, de mindenképpen figyeljünk oda a tápanyag-utánpótlásra, rendszeresen adjunk neki tápanyagot, hogy jó erőben legyen mindig. Mivel a levéltetvek ezt a növényt is könnyen megtalálják, védekezzünk ellenük.

Ajánlok egy egyszerű biológiai módszert is: gyűjtsünk a fácskánkra katicabogarakat, majd ők elpusztítják a hívatlan vendégeinket, hiszen számukra a levéltetű nagyon fontos táplálék.

A babérmeggynek a levele és a bogyója is erősen mérgező, ciánsavat tartalmaz, ezért nagyon ügyeljünk arra, hogy a közelben lévő gyerekek ne tudjanak szedni a növényről. Tartsuk olyan helyen, ahol nem férhet hozzá, hiszen a gyerek számára csábító lehet a bogyó, de veszélyes. Mindezek ellenére a szépsége megéri, hogy tartsunk babérmeggyet, csak legyünk vele körültekintőek.

További információkat a témáról Webáruházunkban olvashat.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!