szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A békebeli sütőtök - Videóval

Sulyok Józsefné, 2011. szept. 22.


Ha jön a hideg idő, és lassan minden friss gyümölcsből és zöldségből kifogytunk, akkor kezdetét veszi a sütőtökszezon. Ilyenkor az otthonokat átjárja a konyha melege, és a békebeli tökillat. Magja is közkedvelt csemege, elsősorban pirított és sózott formában.

A békebeli sütőtök - Videóval

A sütőtök a tengerentúlról származik, feltehetően Mexikóból. Az amerikai indián törzsek már jóval az európai hajósok megérkezése előtt ismerték és rendszeresen fogyasztották. Ekkor még nem volt elterjedt a kukorica, így a hosszú téli hónapokat a sütőtök segítségével húzták ki. Kolumbusz ugyan hozott magával sütőtök magot is, amikor visszatért, de a belőle termelt tököt a disznókkal etették meg, mivel nem tudták pontosan, mit kezdjenek a furcsa növénnyel. Később aztán az európaiak is rájöttek, hogy kár a malacokkal feletetni ezt az értékes termést.

 

A sütőtökhöz számos hagyomány is kapcsolódik. Az Egyesült Államokban a hálaadás napi menüből nem hiányozhatott a sült tök. Szintén a tengerentúlon van nagy hagyománya az ún. Halloween ünnepnek, ami eredetileg egy i.e. 9. századból eredő kelta pogány ceremónia volt. A mai Halloween a korábbi ünnepek keverékét mutatja, és főleg mulatsággá nőtte ki magát, amihez szorosan hozzátartoznak a lehetőleg rémisztő formájúra kivájt sütőtökök is.

 

A sütőtökben kiemelkedő az A-vitamin és kálium tartalma, de számos más értékes tápanyag található meg benne. Emellett magja is igen magas tápértékkel rendelkezik, és jellegében eltér a tökhús anyagaitól. A tökmagot az utóbbi időben egyre szívesebben alkalmazzák a kenyerek tápértéknek és ízének javítására is. A tudományos vizsgálatok számos gyógyhatásról számoltak be.

 

A sütőtök igen gazdag antioxidáns és más tumor-gátló vegyületekben. Kimutatták, hogy az emberi bőrdaganatos sejteken egyes sütőtökfélék magjának kivonata igen erős gátló hatást fejt ki. Ezt támasztja alá az a tapasztalat is, hogy minél nagyobb a vérben az A-vitamin és elő-anyagainak a szintje, annál kisebb bőrrák kialakulásának az esélye. Feltehetően nemcsak a bőrrák, hanem más daganattípusok ellen is hatásos lehet a sütőtök fogyasztása, hiszen az erős színű zöldségfélék és gyümölcsök általában tumor megelőző hatással is bírnak. Azonban a tüdőrák és a nyelőcsőrák egyes fajtáiban a sütőtök evése kifejezetten ronthat a beteg állapotán, mivel olyan enzimeket tartalmaz, ami ezen típusú rákok növekedésének kedvez.


Lassan közismert, hogy a tökmagolaj kezeli a jóindulatú prosztata megnagyobbodását, és képes csökkenteni a megnagyobbodott dülmirigyeket. Eddigi tapasztalatok alapján kijelenthetjük, hogy a tökmagolaj rendszerint az enyhe és közepes mértékű prosztata megnagyobbodásban hatásos, míg súlyosabb esetben feltétlenül gyógyszeres vagy műtéti megoldást kell választani. Arról nincs információ, hogy a tökmag evése megelőzheti-e a panaszokat, de az sem elképzelhetetlen.

 

Köztudott, hogy a cukorbetegség kialakulásában és kezelésében is kulcsszerepe van a táplálkozásnak. A sütőtök nagyon nagy mennyiségben tartalmaz olyan hatóanyagokat, amelyek elősegítik a vércukorszint csökkenését. A tökben található béta-karotin, lutein, kriptoxantin és zeaxantin, melyek az A-vitamint is magába foglaló karotenoidok csoportjához tartoznak, képesek védeni a szervezetet a magas vércukorszint kialakulása ellen. Ezért akár a diabéteszesek, akár az egészségesek számára egy kis sütőtök fogyasztása jó hatással van az egészségre.

 

A tökmag befolyásolhatja a vérnyomást is. Egyelőre csak állatkísérletekben bizonyították, hogy magas vérnyomásos patkányokban a tökmagolaj erősíti egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását. A szakemberek feltételezik, hogy a tökmagolaj a gyógyszeres kezeléssel együtt segíthet a hipertóniás betegek kezelésében és a magas vérnyomás súlyosbodásának megakadályozásában. Képes csökkenteni a koleszterinszintet is. A reumás gyulladásokat állatkísérletekben jól lehet modellezni, igen kedvezően gátolja a reumatikus folyamatokat. Az eredmények biztatóak, és elképzelhető, hogy emberben is hasonló hatás tapasztalható.


A hasmenés különösen a gyermekkorban veszélyes, amikor nagy mennyiségű folyadékvesztés következtében dehidráció léphet fel. Ennek kivédésére sok folyadékot és könnyen felszívódó táplálékot kell adni, amely segíti a normális székletformálást is. Ha odahaza van egy kis sütőtök, azt például rizzsel összeturmixolva kipróbálhatjuk a hasmenéses gyerekek kezelésére.

 

A sütőtököt a népgyógyászatban szívbetegség, légúti gyulladás, petefészek és hólyaggyulladás, májműködési zavarok, valamint allergia esetén javasolják. Ezeket a hatásokat azonban tudományos módszerekkel egyelőre még nem igazolták.

 

Kapcsolódó cikk:
Töklámpás készítése
Tök-ölés

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!