szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A bíbor kasvirág

Sulyok Józsefné, 2009. máj. 11.


A fészkesek családjába tartozik, Észak-Amerikában őshonosak, ahol száraz domb és hegyoldalakon fordulnak elő.

Az ottani indiánok már régóta használják gyógynövényként a bíbor kasvirágot (Echinacea purpurea). Vaskos bíbor-zöld szárú, 80-90 cm-re növő évelő, amely vékony lándzsás, kihegyezett végű, érdesen szőrös leveleket fejleszt. Nyáron megnövő, feltűnő fészekvirágzataiban a barnásvörös középső csöves virágok gömbölyded fejecskét alkotnak, amelyeket bíborszínű nyeles virágok vesznek körül. A virágok pillangókat, dongókat, méheket csalogatnak. Főként a gyöktörzse tartalmazza az értékes immunerősítő és antibiotikus hatóanyagokat.

 

Több faja ismeretes: az Alba, a White Lustre és a White Swan változatok fehér virágúak, a Rubinstern fénylő bíborvörös, a Magnus nagy rózsaszín, hosszan nyíló virágokat hoz. Rokon faja a keskenylevelű kasvirág szintén gyógynövény, de kertben nehezebb nevelni, mivel rendkívül érzékeny a pangó vízre. Bíborszínű nyelves virágai lehajlóak, vöröses csöves virágai szintén kúpos fészket alkotnak. Tömegesen ültetik a virágoskertekben közeli rokonát, a fénylő sárga virágú csutkakúpot, ismertebb nevén kúpvirágot.


Napos helyet kedveli, de félárnyékban is megél, a meszes talajt kedveli. Kora tavasszal vessük szabadföldbe, vagy ültessük később palántaként, vagy az idősebb növényeket tőosztással szaporítsuk. Tavasszal erőteljesen metsszük vissza a növényeinket.

 

Többnyire a kasvirág gyöktörzséből állítják elő a gyógyhatású szereket, mivel ebben találhatók meg koncentráltan a gyógyító hatóanyagok. De a virágokat, szárát és a leveleket is fel lehet használni. A hatóanyagokat alkoholban jól lehet tartósítani.

 

Gyógyhatása: fájdalomcsillapító és antibiotikus hatású, ezért külsőleg kiválóan alkalmas sebek kezelésére. Hígított oldatával sebeket fertőtleníthetünk. Belsőleg alkalmazva immunerősítő, és enyhíti az allergiás tüneteket. Ha torokfájás, meghűlés, vagy influenza kezdeti stádiumában 2-3 óránként 8-10 csepp kasvirág-tinktúrát fogyasztunk, akkor gyorsabban enyhülnek a tünetek. Később napi háromra csökkenthetjük az adagot addig, amíg a panaszok el nem múlnak.

 

A színkontrasztos fészekvirágzata a virágoskertek egyik ékessége. Szépen mutat más évelők, díszfüvek társaságában, szegélyágyakban egynyári virágokkal. Kitűnő társa az őszirózsa, fátyolvirág, szarkaláb, küllőrojt, vagy különféle sötét-bordó levelű növény. Feltűnő virágai vázában is sokáig frissek maradnak.

 


Próbálta már?
Használjuk a bíbor kasvirágot ellenálló képességünk fokozására.

Keverjünk össze egyenlő arányban szárított, felaprított kasvirág-gyöktörzset borsmenta és fehérüröm levéllel. 1 csésze vízzel 2 teáskanálnyi keveréket forrázzunk le. Lefedve hagyjuk 10 percig állni, időnként megkeverve, majd szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit elfogyasztva ebből a teakeverékből, azt vesszük észre, hogy javul a közérzetünk.

 

Ha tinktúrát szeretnénk készíteni, egy csavaros üveget töltsük meg háromharmadig a feldarabolt gyökérrel, majd öntsünk rá 40 %-os alkoholt. Zárjuk le az üveget és sötét, hűvös helyen tároljuk, időnként rázogassuk meg. 10-12 nap múlva szűrjük le, az üledéket alaposan nyomkodjuk ki. Az átszűrt tinktúrát sötét üvegben tároljuk.

 

Kapcsolódó cikk:
Napozó virágok

 

Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Hobbi
Webáruház
Videók

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim

2020.június 16., kedd / 21:15

Van-e remény, hogy növényem újra kihajtson?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia