szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A bogyós gyümölcsök csodája

Sulyok Józsefné, 2015. aug. 03.


A bogyós gyümölcsöket sokféleségben aligha lehet felülmúlni. Páratlanul finom az áfonya, szeder, málna. A piros és fekete ribizli egyetlen kertből sem hiányozhat. Már néhány bokor biztosítja a kellő mennyiségű nassolnivalót.

A bogyós gyümölcsök csodája

A honos bogyós gyümölcsbokrokat nagyon könnyű gondozni. Ez még azokra a fajtákra is érvényes, mint a szeder és a málna, melyek az erdei tisztásokon tenyésző vad őseik örökségeként előnybe részesítik a humuszban gazdag, enyhén savanyú, mészben szegény talajokat. Ha mindezt a kertben is megtalálják sok éven keresztül bő termést adnak.

A piros ribizli bármilyen talajtípust elfogad. Tavasszal egy bőséges adag komposzt, majd az ágak szüret utáni alapos kiritkítása, ezen kívül nincs s vele több tennivaló. A legtöbb nemesített fajta önporzó. Mivel a bogyók sokáig a fürtön maradnak, a fehér szemű változatok tökéletesek friss fogyasztásra. Aki lekvárt és levet szeretne készíteni, ültessen több különböző fajtájú bokrot. Ha a virágok beporzása idegen pollennel történik, még több és általában nagyobb méretű gyümölcsöt terem.

A fekete ribizli levele, virága és gyümölcse olyan szagot áraszt, amilyet nem mindenki kedvel. De aki nem akar lemondani a gyümölcsről, válasszon olyan fajtát, amelyiknek visszafogottabb az aromája.

Az egrest régebben nagyra értékelt és gyakran gonosz szellemektől megvédő bokorként ültették. A honos növény a lisztharmattal szemben tanúsított érzékenysége miatt majdnem teljesen eltűnt a kertekből. Az új fajták dacolnak a gombával, ugyanakkor a nemesítők a hegyes tüskéktől is megszabadították. Így a gyümölcsszüret nem okozhat gondot.

A szedernél nem kell többé számolni azzal, hogy a karunkat összekarmolják a tüskék. Az olyan fajták, mint a ’Navaho’ vagy a korán érő ’Loch Tay’, majdnem teljesen tövismentes. A nagy, lédús bogyókat egy héttel azután szedjük le, hogy elnyerte mélyfekete színét. Csak akkor teljesedik ki az aroma, ha az ujjunkkal megnyomva, puhának érezzük a gyümölcsöt.

Áfonya-narancs lekvár

80 dk áfonya, 3 narancs, 50 dk zselésítő cukor, 2 dl narancslikőr, (4-5 kisüveg lekvár lesz belőle).

Az áfonyát megtisztítjuk és egy nagy edénybe tesszük. A megmosott, szárazra törölt narancsok héját vékonyan lehámozzuk, és vékony csíkokra vágjuk, a gyümölcsöt apró kockákra vágjuk. Mindezt az áfonyához adjuk, az egészet elkavarjuk a cukorral és kb. egy árán keresztül állni hagyjuk. Azután állandó kavargatás mellett felforraljuk, és 5-10 percig hagyjuk főni. Elvégezzük a zselépróbát, ha úgy látjuk, hogy kellőképpen dermed, belekavarjuk a likőrt, és a lekvárt forrón üvegekbe rakjuk. Rácsavarjuk a tetőt, fejjel lefelé fordítva hagyjuk 10-15 percig, majd felállítva hagyjuk kihűlni. 

Kapcsolódó cikk: Ezt tedd augusztusban!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia