szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A budafoki borturizmus fejlődése

Topor Erika, 2012. máj. 15.


Az Európai Unióba lépésünk óta számos tragédia érte a hazai szőlősgazdákat, pincészeteket. A pénzre váltható ültetvények (ültetvénykivágásokért fizetés pontosabban) folyamatosan tizedelik a hazai szőlősbirtokok számát. a megszűnésre ítélt területek mellé sokszor olyan egyéb ipari területek is tartoznak, mely a szőlővel és a borral szorosan összefügg. Feldolgozóüzemek, borpincék, gépparkok válnak „lakatlanná”, vagy jó esetben népesül be múzeumként látogatóközönséggel.

A budafoki borturizmus fejlődése

Ennek egyik ékes tanúbizonysága a nemsokára a nagyközönség előtt is nyitva álló Záborszky Pincészet és a Budafoki Borváros. Egy olyan látványelemekkel gazdag, interaktív kiállítótér nyílik hamarosan a föld alatt, melybe helyet kapnak a hazai borvidékek és pincészetek gazdag világa.

 

A Borváros…


A Budafoki borászat hagyománya a római korig nyúlik vissza, már az Árpád-ház idején is Borhegy volt a terület elnevezése. Az 1800-as évek végére már több mint 300 borospince működött Budafokon, otthon adva a bor mellett a pezsgő- és konyakgyártásnak. A régi hagyományok elismeréseként Budafok 1987-ben megkapta a „Szőlő és Bor Nemzetközi Városa” címet. A mai Borváros elnevezés így innen származtatható, e méltó cím megtartása miatt jött létre mára a borkultúrához kapcsolódó turisztikai attrakciók kialakítása, megépítése. Így az EU támogatásokból értékes kiállítási tér nyílik egészen a föld alatt, az ódon kőfalak mögött, 1.5 km hosszan.


Föld alatti Skanzen…


A Záborszky-pincészet lezárt részeit átalakították Skanzenné, mely maga a Borutca. Itt Magyarország tíz borvidékének jellegzetességeivel találkozhatunk, láthatjuk a jellemző pincehomlokzatokat, borászati eszközöket, és a Borutcán kívül a Mesterségek utcáján a borászathoz tartozó szakmák megismerésével folytathatjuk utunkat. A kiállítási térben figyelemmel kísérhetjük a kádár, a fafaragó, a hajóács munkájának egy-egy fontos lépését. Újra megnyílik a látogatók előtt a muzeális értékű Hordósor, így a faragott hordók csodálatos világába is betekintést nyerhetünk.
Ha már bor, akkor a borkóstolás sem maradhat el: a Budafoki Borváros borászati bemutatókkal, borkóstolókkal is várja vendégeit.

 

Kapcsolódó cikk:

Borkülönlegességek 1.

Bor, mámor, Magyarország 5.


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!