szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A C- vitamin bomba - Gyógyító növények

Sulyok Józsefné, 2008. aug. 11.


Kevesen tudják, hogy a csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa áltermése. Gyógyhatásáról már többet hallhattunk, hiszen közkedvelt századok óta a népi gyógyítás körében. Népies nevei: csipke, csitkenye, hecsedli, hecsepecs.

 

Eredete, hagyományai:

A csipkebogyó múltjáról nagyon kevés - népi gyógyászati felhasználásáról több – megbízható adat áll rendelkezésre. Nemcsak mint ínyencség, de gyógyszerként is régóta ismerik. Különösen sorvadásos betegedések orvosságaként hatásos, szíverősítő, az idegekre kiváló és jó meghűlés, valamint érelmeszesedés ellen is. A svédek szerint fiatalságuk a csipkebogyónak köszönhető. A csipkebogyóteát elsősorban vese- és hólyagbántalmakban szenvedőknek ajánlják.


Élettani hatásai, összetétele:

A rák kialakulásának veszélyét csökkentő táplálkozás értékes része.

A friss csipkebogyó C-vitamin tartalma, bármennyire is furcsa, majdnem 3-szorosa a zöldpaprikáénak. A C-vitamin a természetben előforduló legfontosabb vízben oldódó antioxidáns, melynek fontos szerepe van a szabad gyökök hatástalanításában és szervezetünk számos rákkeltő anyagtól való megóvásában. Ezt a feltételezést több tanulmány igazolja, melyek szerint a magas C-vitamin tartalmú táplálkozás többféle rákbetegségek előfordulásával van összefüggésben.

 

Összetétele:

A friss szárított csipkebogyónak C-vitamin-tartalma, míg a szárított gyümölcsöknek E-vitamin tartalma is jelentős.

 

Tipp: Kényelmesebb megoldás, ha ültetünk néhány tő rózsát (ajánlott a Rosa rugosa fajta), s így kertünkben hozzájutunk a terméséhez, a csipkebogyóhoz. Ültethetjük sövényként is térhatárolás céljából, de egymagában is ékessége kertünknek.

 

Kapcsolódó cikkek: Tudja-e, hogy...

Kapcsolódó rovatok: Kertészkedés, Hobbi

 


   
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!