szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A citrom kendőzetlenül

Sulyok Józsefné, 2016. máj. 11.


A világ citromtermesztését Spanyolország, India, Mexikó, Brazília, Argentína és az Egyesült Államok uralja. 

A citrom kendőzetlenül

Hazánkba a beszállított citrom 60 % -a Törökországból és Spanyolországból származik.

Régen az emberek megelégedtek azzal, hogy megállapították a citrom jótékony hatásait, anélkül hogy tudták volna rá a magyarázatot. Miután alaposan tanulmányozták az összetételét, nemcsak a gyógyító tulajdonságát fedezték fel, új perspektívák is nyíltak a kutatók előtt.

Mint minden citrus, a citromban is sok C-vitamin és citromsav van, ami a savanyú ízét adja. Tartalmaz magnéziumot, kalciumot, foszfort, kevés vasat és béta-karotint, B5 és PP vitaminokat, oldódó rostos anyagokat, pl. pektint is, ami nagy mennyiségben található meg a héjában és a magjában.

Találhatók még benne flavopnoidok is, a növények színét adó festékanyagok. Létezésüket elég későn fedezték fel. Védik a sejteket az agresszív szabadgyököktől. Bár a citrom húsa és leve vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag, de tudni kell, hogy a flavonoidok túlnyomó része és az oldódó rostok a citrom héjának fehér részében, valamint a külső sárga héjában találhatók. A citrom héjából illóolajat vonnak ki.

A citrom sok olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek a szépségápolásban, egészség, háztartás területén egyaránt érdekesek. A C-vitamin és a flavonoidok hozzájárulnak a sejtöregedés elleni küzdelemben, fokozzák a szervezet vitalitását. Javítja a vérkeringést, hajszálerek, vérerek rugalmasságát, közreműködnek a szív, érrendszeri betegségek, valamint a rossz koleszterinszint karbantartásában. Fokozza az epekiválasztást, teltségérzetet, megelőzi a vérerek eltömődését. A citromsav elősegíti az emésztést, a gyomorsavak képződését, tisztítja a szervezetet, méregtelenítő és vizelethajtó hatással rendelkezik.

A főzés során a citrom illatosítja az ételt, a süteményeket, stb., oltja a szomjúságot. Ha a háztartásban használjuk, fertőtlenít, zsírtalanít, illatosít, ápolja a hajat, szépíti a bőrt. Illóolaja hatékony a vírusok, baktériumok ellen, erősíti az immunrendszer ellenállását, felhasználják a kozmetikai iparban. Az élelmiszeripar, a gyógyszeripar, a tisztítószeripar is alkalmazza. 

Kapcsolódó cikk: Nem elég egyszer hallani a vöröshagymáról
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia