szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A csodás hibiszkusz

Sulyok Józsefné, 2015. jún. 09.


Ázsiából származó növény, s a világon a legjobban elterjedt hibiszkusz vagy mályvavirág néven is ismerik. Balkonok, teraszok, előkertek dekoratív virága, alakító metszéssel fává nevelhető. Van téltűrő fajtája is, amit sövénynek nevelhetünk.

A csodás hibiszkusz

A hibiszkuszfajok többsége fényigényes, nem viseli el a fagyokat, nálunk általában dézsanövényként tarják. A 18-20 fokot kedveli, megviseli az erős szél, a hirtelen hőmérséklet-változás, tápdús, könnyű talajt igényel. A fiatal növényeket évente, a jól begyökerezetteket, 2-3 évente ajánlatos nagyobb cserépbe átültetni. Virágzás idején tápoldatozzuk, meghálálja!

Rendszeres, bőségen öntözést igényel, télen ritkábban kell öntözni. A téltűrő fajták töveit takarni kell, a dézsás növényeket világos, 10-12 fokos helyen kell átteleltetni és tavasszal alaposan visszametszeni. Nagyméretű, mutatós virágai hamar elnyílnak, de hozza az újabbakat. Kártevői a tetvek, a leveleket szappanos szivaccsal töröljük át, majd permetezéssel mossuk le a növényt. Legkönnyebben dugványozással szaporítható.

Levelei és virágai pozitív élettani hatását ősidők óta ismerik. Szirmait teákhoz használják, köhögéscsillapító, köptető, torokfájást gyógyítja, ezen kívül a magas vérnyomás és epebetegségek ellen is hatásos. Felveszik a harcot az allergiával, koleszterinnel, szív és érrendszeri betegségekkel. Semmiféle mellékhatását nem ismernek. Egyes fajok termése a déli vidékeken hűsítő italok, szörpök, lekvárok alkotóelemei. 

Kapcsolódó cikk: Ínyencek gyümölcsei – Fanyarok és fűszeresek
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!