szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A cukorbetegek öröme: az örménygyökér

Topor Erika, 2015. jún. 25.


Miért szertejük az örménygyökeret? Diabetikus készítmények alapanyaga, kedveli a likőripar, és emellett kandírozva is igazán finom. A pompás peremizs nemcsak a cukorbetegek számára fontos, hiszen sokan a máj és emésztőrendszer tisztítójaként is tisztelik.

A cukorbetegek öröme: az örménygyökér

Már az ókorban is fontos gyógy- és tápláléknövény volt. A 19. században vonták ki először belőle az inulint. Az örmény gyökér (Inula helenium) volt ennek a tápanyagnak a névadója. A középkorban nagy becsbe tartották, mivel a nagy lakomák során a vár lakói igencsak leterhelték gyomrukat, és az örménygyökér nagy segítségükre volt ezen alkalmakkor. A mai napig emésztési zavarokra használjuk, gyomor- és bélpanaszokra, mivel inulintartalma mellett olaj, és 3%-nyi keserűanyagot is tartalmaz.

A fészkes virágzatúakhoz tartozik, őshazája Közép-Ázsia, innen terjedt el Európába is és később az egész világon ismert lett. Hazánkban a Dunántúlon és az Északi-középhegységben vadon is előfordul.

Évelő, az első évben még nem virágzik, főleg a levélzete és a föld alatti része fejlődik ekkor. Közepesen melegigényes, ezért a magok már 8-10°C-on elkezdenek csírázni, de az optimális csírázási hőmérséklet legalább 20°C. A későbbiekben elegendő neki a 15 °C is a megfelelő fejlődéshez.  A hazai kemény telek ellen is ellenálló, ugyan leveleit ledobja a fagyok eljövetelével, de a föld alatt része, a gyöktörzse a leghidegebb, száraz teleket is túléli. Fényigényes, napsütötte domboldalakon szépen virágzik. Vízigénye igen nagy, tartós szárazság idején a föld feletti részei elszáradhatnak, viszont ha újra nedvességet kap, hamar újra kihajt.

Talaj iránt nem igényes, de többnyire a savanyú talajt kedveli. Olyannyira nem érzékeny a talajra és a tápanyaghiányra, hogy akár 10-15 évig is elél egy helyen. Természetesen, ha termeszteni szeretnénk, akkor érdemes legalább évente trágyázni, de különösebb ápolást nem igényel. Arra viszont figyeljünk, hogy gyökérrendszere erősen terjed, így hamar behálózza a talajt, és mivel egy helyen van évekig, így pár év után nehéz lesz kiirtani.

Az első évben még nem hoz virágot, csak hatalmas, lapátforma levelei fejlődnek ki. A gyökértörzseket a második évtől lehet felszedni, a 2-3 évnél öregebb gyökértörzsek már elkezdenek megfásodni.

Mire jó az örménygyökér?

A korábban említett emésztésjavító hatásán kívül vizelethajtásra, epekiválasztást serkentésre, légzés gyorsítására, és vérnyomáscsökkentésre is alkalmas. A gyökérben erős baktériumölő anyagot is találhatunk. Kandírozva kiváló csemege, melyhez a megtisztított, aprított gyökérdarabokat megfőzzük és sűrű cukorszirupba tesszük pár napra. Ha a cukorszirup átitta, akkor kivesszük a léből, megszárítjuk és üvegben sokáig eltárolható.

Kapcsolódó cikk:

Alkörmös: méreg vagy haszonnövény?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:20

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:48

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:46

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:44

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:39

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 10:30

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia