szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A démonűző lyukas-levelű orbáncfű

Sulyok Józsefné, 2009. nov. 11.


Orbáncfűfélék családjába tartozó lyukas-levelű orbáncfű, melyet Szent János virágának, füvének is hívnak, Európán kívül Észak-Afrikáig és Nyugat-Ázsiáig terjed el. Lelkünkre, testünkre gyakorolt jótékony hatása már régóta ismert. Régen azt mondták róla, hogy megvéd a betegségtől és gonosz erőktől.

A démonűző lyukas-levelű orbáncfű

Hypericum perforatum A Hypericum perforatum akár 70-80 cm-re is megnövő szára felálló, felső részén dúsan elágazó. Levelei keresztben átellenesek, hosszúkás tojásdadok, ép szélűek.

 

Fénylő, sötét-sárga szirma vörös festékanyagot tartalmaz. Levelei és virágai értékes illóolajokat, cserzőanyagokat és flavonoidokat is tartalmaznak.

 

Rokon faja a férfivér-fű vagy bogyós orbáncfű. Narancsvörös termése miatt divatos csokrokba kötni. A nagyvirágú örökzöld vagy bőrlevelű orbáncfüvet virágzó talajtakaróként ültetik.

 

Napos, valamint jó vízáteresztő, inkább száraz, mint a nedves talajt kedveli. Túl magas mésztartalomnál a levelei megfakulnak. Az orbáncfüvet magról és palántáról egyaránt szaporíthatjuk. A magot télen cserepekbe ültessük, és tavasszal egyenként kipalántálhatjuk, egymástól 20-25 cm-es távolságban. A földet műtrágyázzuk meg vagy szórjunk rámszerves trágyát.

 

Hypericum perforatum Kellő mennyiséget ültessünk, hogy évről évre mindig elegendő hajtást gyűjthessünk. Az idősebb töveket tőosztással is szaporíthatjuk, vagy próbálkozhatunk fejdugványokkal is.
Bő virágzásban lévő hajtásokat gyűjtsük, kössük össze, fejjel lefelé lógatva szárítsuk. A virágokat és a leveleket olajban is tartósíthatjuk.

 

A teáját ideges nyugtalanság, depresszió kezelésére ajánlják. Egy csésze teához két teáskanálnyi orbáncfüvet forrázzunk le. Ezenkívül emésztésre, keringésre is serkentő hatást fejt ki. Külsőleg alkalmazva enyhíti a véraláfutásokat, zúzódásokat.

 

Az ókor óta használják sebgyógyításra is. A középkorban ördögűzési szertartások fontos kelléke volt. Azt tartották róla, hogy megfutamodásra készteti a démonokat. Innen ered a „fuga demonum” elnevezése.

 

A szépségápolásban is nagy előszeretettel alkalmazzák. Antiszeptikus és gyulladás-gátló hatása miatt forrázatával bőrbántalmakat és nehezen gyógyuló sebeket kezelhetünk, valamint fürdővízhez is adhatjuk. Friss virágos hajtásaiból összemorzsolva természetes sárga-narancs színű festékanyagot is nyerhetünk. Fénylő sárga virágai egész nyáron virítanak.


Hypericum perforatum Tipp! Orbáncfű tinktúra

Mozsárban nyomkodjunk szét 10 g friss orbáncfűvirágot, majd öntsünk rá 50 ml 70%-os alkoholt. Hagyjuk állni a keveréket 10-12 napig, szűrjük le, és töltsük sötét üvegbe. Legalább két hónapon át 10-15 cseppet vegyünk be ideges nyugtalanság, kimerültség, lelki eredetű levertség esetén. A tinktúrát külsőleg is alkalmazhatjuk vérömlenyek, ficamok bedörzsöléseként. Alkoholtartalma miatt viszont nyílt sebre nem szabad tenni.


Ugyanilyen jó hatást érhetünk el az orbáncfűolajjal is. Ehhez nyomkodjuk szét 130 g orbáncfűvirágot, majd áztassuk napos helyen 5 hétig olívaolajban, naponta jól rázzuk össze. Ha vörösre színeződik az olaj, szűrjük le és töltsük sötét üvegbe. Ha naponta 1 evőkanálnyit fogyasztunk belőle 4-5 héten át, javulni fog kedélyünk és teljesítőképességünk.

 

Kapcsolódó cikk:
Mi az a puncskóró?

 

Kapcsolódó rovatok:
Hobbi
Könyvek
Kertészkedés
Fórum

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!