szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A dohány útja

Sulyok Józsefné, 2011. dec. 28.


Ismerjük meg a megosztó erővel bíró dohány eredetét, történetét, feldolgozását. Mi vezetett ahhoz, hogy ilyen sokan függőségi viszonyt ápolnak ezzel a jobb sorsra érdemes növénnyel? A legismertebb felhasználási mód mellett használják gyógyszerek alapanyagaként és szerves növény védőszerként is.

A dohány útja

A Nicotiana nemzetség két fontosabb fajának változatai találhatók a termesztésben, ezek egyaránt fontos ipari alapanyagot szolgáltatnak. Többnyire egyéves, lágyszárú növények. Magyar neve feltehetően a perzsa dochün (dohhan), az arab duhan nevéből ered. Ismerjük más, régies nevét is: tabak, tubák.

 

A kapadohánynak rendkívül gazdag az alakköre. Nálunk nikotin előállítására termesztik, melynek virágszíne sárga. Eredeti hazája Közép és Dél-Amerika, vadon nem fordul elő.

 

A közönséges dohányt, illetve ennek változatait termesztik az egész világon dohányzásra, szivarkák készítésére. Eddigi kutatások szerint vadon őshazájában sem található, feltevések szerint spontán hibrid. Többek szerint Nicotiana silvestris és Nicotiana tomentosiformis kereszteződéséből származik. Mások más fajoktól vélik származni.

 

Az élvezeti célra termesztett dohányok között nagy és kis levelű dohányokat különböztetünk meg. A dohánylevelek gyűjtését, törésnek nevezik. A törést mindég éretten kell végezni, ami fajtánként eltérő időben történik. A virágzat megjelenésekor a magkötődésig a középső levelek beérnek. Az aljlevelek ebben az időben elérik ipari érettségüket, tehát törhetők.


A magérés idejére ipari érettek, tehát törhetőek a deréklevelek. A levelek érettségének legbiztosabb jele, ha töréskor pattannak. A törést csapatban leghelyesebb végezni, így a törés megosztva végezhető úgy, hogy az első dolgozó a legfelső érett leveleket gyűjti, a második a többi érett jó levelet, míg a harmadik dolgozó a sérült leveleket szedi. A nappal tört levelek hamar bemelegszenek, és ha még a nap is megsütötte, foltosak és barnák lesznek. Ezért a letört leveleket árnyákban kell összegyűjteni. Szállítás közben 70-100 cm-nél magasabb réteget rakni nem szabad, mert ez fülledés és barnulást okoz.


A dohány előkészítő feldolgozásának fontos mozzanata fűzés, ami történhet géppel vagy kézzel. A kézi fűzésre különféle tűket használnak. A nagy levelű dohányt 60-70 cm hosszú tűvel fűzik, a fűzésre használt zsineg háromágú. A fűzés történhet oldalt, lapra és váltva. Oldalt csak vastag erű dohányt fűznek, ritkán használják. A tűt a főéren a levéllemezzel párhuzamosan húzzák át. Így a száradás gyors. A lapra-fűzés esetén a leveleket mindig színükön vagy fonákon fűzik át. Ez a legrosszabb, mert nem szellős. A váltott fűzés a legjobb. Ennél a módnál a levelek színükkel, fonákukkal váltják egymást. Jó és gyors száradást biztosít.


A dohányleveleket nem szabad gyorsan szárítani, mert akkor nem színeződnek megfelelően. A gyakorlatban a színezést füllesztéssel segítik elő. Izzadástól óvni kell a leveleket, ami a felmelegedéssel együtt jár, ezért időnként szellőztetni kell. Amint a levelek csúcsán, szélén észrevehető a színeződés, kezdődik a szárítás, ami történhet napon, pajtában vagy műszárítóban. A mesterséges szárítás 5-8 napig tart, míg a természetes több hónapig is eltarthat.


A szárított levelek feldolgozása csomózással kezdődik. A csomózás három munkafolyamatból áll, úgymint a színelés, osztályozás és a csomózás. A színelés a száraz levelek szín szerinti szétválasztásából áll (zöld, barna és világos). Az osztályozás tulajdonképpen a színcsoportokon belül a levelek épsége, nagysága szerinti szétrakása. A színelést és osztályozást követi a tulajdonképpeni csomózás. A csomók nagyságara, a kötőanyagra a dohányipar esetenkénti rendelése érvényes. Általános szabály, hogy egy csomóba csak azonos nagyságú és azonos színű levelek kerülhetnek. A dohány tartalmaz rutint, alkaloidot, aszpirint, gyantát, cserzőanyagot, enzimeket.

 

Kapcsolódó cikk:

Kézi szivarkészítés - Videó

Cigaretta diktatúra

A teáról még egy keveset

 

 


 
Hozzászólások (1)

csécs péter
2013. aug. 07. (3 336 napja)
jó napot van pár tő dohányom és nekem zőlden szárad meg. Miért?,


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia