szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A fák, a szőlő és a cserjék védelme

Sulyok Józsefné, 2015. júl. 17.


A cserjék ágaira, a rügyek mellé lerakott és ott kitelelt több száz tojásból április elején, a rügyfakadás előtt kelnek ki a kis téli araszoló hernyók. Lyukakat rágnak a levelekre. 

A fák, a szőlő és a cserjék védelme

A kezdetben még szürke hernyó később zöld színűre változik, néhány sárgás-fehér csíkokkal. Teljesen kifejlett állapotban akár a 2 cm-es hosszúságot is elérheti. Mivel a hernyó potrohlábai 2 pár kivételével hiányoznak, jellegzetes araszoló mozgással halad, testét kinyújtva, majd hátát magasra felgörbítve. A gyertyán rügyei ugyanúgy táplálékul szolgálnak a kis téli araszoló hernyó számára, mint később a zsenge levelek. A szél által gyorsan átkerülhetnek a környező növényekre, és így nem csak a gyertyán, hanem más díszcserjéken, illetve gyümölcsfákon is rágási károkat okozhatnak.

Idejében gyűjtsük össze a kertből a fertőzési gócok ágait, a hernyókkal együtt, és égessük el. A hernyók június elején a talajba vándorolnak, ahol bebábozódnak. Az első lepkék csak októberben kelnek ki. A faj érdekes sajátossága, hogy csak a hímnek van repülésre alkalmas szárnya. Védekezzünk ellenük a megfelelő növényvédő szerrel.

Jó tanács a rózsák védelmében

A komposzt átrakásakor gyakran találkozhatunk apró lárvákkal, melyek cserebogárpajorra hasonlítanak. Ennek azonban jobban fejlett lába és rágószerve van, emellett élő gyökerekkel táplálkozik. A komposztban lévő lárva az aranyos rózsabogár lárvája, amely főként elpusztult növénymaradványokkal táplálkozik, és segíti a szerves anyagok lebomlását. A zöldesen csillámló bogár fő tápláléka a virágpollen illetve a virágszirom. Bárhogy is bosszantja a kertbarátot, a védett rózsabogarat nem szabad elpusztítani. Az ernyősvirágzatúakkal, valamint galagonyával, orgonával, bodzával elterelhetjük a bogár figyelmét a rózsavirágokról.

Levélkár a szőlőnél

A himlőszerű kidudorodások a szőlőlevél felszínén, amihez a levél aljának filces, fehér színű bevonata társul, biztos ismertetőjegye a szőlő gubacsatkával történt fertőzésnek. A pici atka szabad szemmel alig látható. A fertőzött leveleket időben szedjük össze és semmisítsük meg.

A levél színén terjedő, sárgás színű foltok hamis lisztharmatra utalnak. Amint észrevesszük a fertőzést, több alkalommal ismételjük meg a permetezést gombaölő szerrel. A kéntartalmú szerrel rügyfakadás előtt elvégzett lemosó permetezés gátolja a szőlőn áttelelő valódi lisztharmat spórák csírázását.

Gombafertőzött erdeifenyő

A fenyő levélhullását egy gomba okozza, amely az előző évben, a nyári hónapokban fertőzte meg a fát. A beteg tűleveleken már nyár végén észrevehetők az első tünetek, vagyis az apró, sárga foltok, melyek tavaszig barnára színeződnek, majd ezt követően a tűlevelek lehullanak.

A földre kerül tűlevelekről a szél vagy a felcsapódó vízcseppek útján a fertőzés továbbterjed a fa egészséges tűleveleire. A gombás betegségre különösen érzékeny az erdeifenyő, elsősorban azok a fák, amelyek 10 évesnél fiatalabbak. Megelőzésként távolítsuk el az erősen fertőzött ágrészeket, majd később a lehulló tűleveleket gyűjtsük össze a földről és égessük el. 

Kapcsolódó cikk:  Ha virágparádét szeretnénk
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia