szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A fűnyírás A-Z-ig

Topor Erika, 2012. júl. 11.


A szép gyephez szakszerű fűnyírás is hozzátartozik. Ne akarjunk saját kertünkben golfpálya szépségű gyepet, mert sajnos ehhez sokkal több minden kell, mint azt gondolnánk.
Az egyik legsúlyosabb probléma a fű nyírásakor, hogy időhiányában (többnyire) csak végigtoljuk a fűnyírót a gyepfelületen és örömmel konstatáljuk, hogy kész is vagyunk vele.

A fűnyírás A-Z-ig

Jó alacsonyra beállítottuk a kasza vágási magasságát, és így nemcsak lenyírtuk,d e hosszú időre meg is akadályoztuk a fűnyírás újbóli procedúráját. Ez igen komoly probléma. A füvet sosem szabad a kritikus vágási magasság alatt lenyírni, mert ezzel károsodik maga a „fűcsomó”.

Hogyan nyírjunk füvet?

A fűszálakat ha közelebbről megnézzük, akkor azt láthatjuk, hogy a fű lágy száraiból nő ki a levél. A levél levágása a helyes, a száré nem. így saját magunk is megmérhetjük, milyen magasra kell állítani a fűkaszát ahhoz, hogy ne a szárakat, hanem csak a leveleket vágjuk le.

Amikor a szárat is megsértjük, „nyitott seb” keletkezik rajtuk, sokkal fogékonyabbá teszi a füvet a napégésre és a különböző betegségekre. Megnő a vágási felület, így hamarabb kiszárad.
Téves gondolat, azt hinni, hogy a nagyon alacsony vágáskor a gyomnövényeket elpusztítjuk viszont. Nem. A gyomok sokkal erősebbek a „nemes” fűnél, így azok sok esetben csak megerősödnek. Ha egy kutyatejet és egy fűcsomót egymás mellé teszünk, láthatjuk, hogy a gyomnövénynek a töve sokkal alacsonyabban, szinte a talajszintben helyezkedik el. Így akármennyire mélyen hagyjuk a fűkasza pengéjét, a gyomnövénynek szinte csak a leveleit érjük el, míg a füvet teljesen „túlvágjuk”. 

A helyes fűnyírás (és átlagos időjárás) esetén a füvet 5 naponta szükséges nyírni, ilyenkor a fű egyenletes fejlődésű, nem nyúlt meg, nem ritkult ki. Tavasszal és ősszel lehet alacsonyabbra vágni, de nyáron inkább magasabbra hagyjuk picit a fű hosszát, ezzel is ellenállóvá tesszük a nyári meleg ellen.

Érdemes-e legyűjteni a kaszálékot, vagy hagyjuk a pázsiton?

Számtalan elmélet szól arról, hogy miért kell ott hagyni, miért nem szabad ott hagyni. A két állítás tábora erősen kiáll elképzelése mellett, ezért nem árt komolyan végiggondolni a helyzetet.
A kaszálékból nem kerül vissza tápanyag a talajba, mivel a fűszálak csak annyi tápanyagot vesznek fel a talajból, amire a saját növekedésükhöz szükségük van. Mivel plusz tápanyagot nem raktároznak el, ezért a levágott fűszálakban sem tartalékolódott el tápanyag, így nincs relevánsan mi visszakerüljön a talajba.
Ha megfigyeltük már, mi lesz a kaszálékból a fűnyírást követő pár napban, akkor rájöhetünk magunk is, hogy növényi trágya nem keletkezik belőle. Gyakorlatilag önmagában megerjed, ettől kellemetlen szaga is lesz idővel.

A lebomló fűszálak egymásra rétegeződnek, ha nem gereblyézzük ki őket a pázsitból. Ebben az esetben a gyepfilc kezd el határozottan megvastagodni, ezzel is rontva a talaj, a fű szellőzését.
A rothadó fűkaszálék tökéletes táptalaja a kórokozóknak. A bomlás során keletkező hőnek köszönhetően kitűnő élőhelyet teremtünk ezeknek a nemkívánatos élősködőknek, tehát egy újabb érvet találtunk arra, hogy miért ne hagyjuk a levágott füvet a pázsiton.

A gyenge, friss telepítésű füvet mikor érdemes először levágni?

A frissen telepített fű igen gyenge, ezért hagyjuk megnőni, kb. 6-8 cm-es magasságig. Nyírás előtt alaposan élesítsük meg a késeit a fűnyírónak, hogy vágjon, és ne tépjen. A fiatal növények könnyen kiszakadhatnak a talajból, ezért gondosan járjunk el ilyenkor még. A vágási magasság minimum 4-5 cm legyen!

 

Végezetünk összefoglalva a fűnyírás alapszabályait:


- Sose nyírjunk nedves, vizes füvet!
- Gyűjtsük össze a kaszálékot a nyírást követően, vagy azzal egyidőben (fűgyűjtőkosaras fűnyírók előnyei!)
- Ne nyírjunk túl alacsonyan, csak a leveleket nyírjuk le, a szárat ne!
- Mindig rendszeresen végezzük a fűnyírást, 5-7 naponta.
- Mindig kellően éles késsel dolgozzunk, hogy ne tépjen a fűkasza, hanem vágjon!
Hozzászólások (1)

Veronika Barkoczy
2019. jan. 23. (1 410 napja)
Mettöl meddig tanacsos füvet nyirni?
Pl.aprilis vegetöl szeptember vegeig?