szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A gombok bűvöletében – vidám díszek egyszerűen, gyorsan

Scheftsik Tamás, 2014. jan. 16.


A gombok egy kicsit mostoha helyet foglalnak el a hétköznapjainkban. Hiszen más funkciót nem is adunk nekik, csak azt, hogy két anyagszélt tartósan összefogjanak. Pedig itt nincs vége a lehetőségeknek, hiszen ezek a szép, színes  apróságok nagyon sok mindenen mutatnak remekül. A gomb ékszerek már nagyon elterjedtek, de lássuk, még mi lehet a vidám kis tárgyakból:

A gombok bűvöletében – vidám díszek egyszerűen, gyorsan

Díszek

Talán elsőre nem is gondolnánk, de igen is nagyon tetszetős díszek készíthetőek a gombok segítségével. Első körben mindjárt karácsonyiak is, hiszen nyakunkon az ünnep. Ráadásul az elkészítés nem is bonyolult.

Egy egyszerű, de mutatós karikához szükségünk lesz színes, nagyjából azonos méretű gombokra, es egy hosszabb, de könnyen hajlítható drótra. E gombokat egyszerűen fűzzük fel a drótra, és a végeit csavarjuk össze. Kössünk rá egy szalagot, és mehet is a fára. Lényegében a dísz minden karácsonyi elképzeléshez jó, hiszen a színeit úgy változtatjuk, ahogyan csak szeretnénk. Akkor is nagyon jól mutat, ha sorban, egymásra fektetve fűzzük fel a gombokat, de akkor is nagyon szép lesz az eredmény, ha úgy fűzünk, hogy egy gombon két lukat is használunk. Így sokkal kevesebb kell belőlük, igaz, az elkészítés így egy kissé nehezebbé válik.

Gombokból gömböt is készíthetünk. Ehhez kelleni fog egy olyan karácsonyi gömb, amit már nem szeretünk, esetleg dísztele. Ezen kívül szükségünk lesz természetesen gombokra, ragasztóra, és egy szép szalagra is. A ragasztóval vigyük fel a gombokat a gömb felületére olyan sorrendben, vagy minta szerint, ahogyan az nekünk tetszik. Akár a teljes felületet is beboríthatjuk, és nyugodtan használhatunk különböző mérető és színű gombokat, hiszen az eredmény így még szebb lesz. Ezután kössük rá a szalagot, és annak segítségével lógassuk a fára.

A lakásdekor

A lakásunk díszítésének két alapvető kelléke a képek és a díszpárnák. Ezeket is dekorálhatjuk gombokkal, ráadásul itt is igen egyszerű a dolgunk.

Képek esetében a keretre koncentráljunk. Természetesen kelleni fognak gombok, illetve némi ragasztó, de más nem is. A keretet teljesen el is tűntethetjük a gombok segítségével, de ez nem kötelező. Hiszen az is tökéletes megoldás, ha csak a sarkokra használjuk, esetleg szellősen ragasztjuk fel őket.

Díszpárna esetében végre úgy alkalmazzuk a gombokat, ahogyan azt megszokhattuk, vagyis varrjuk őket. Persze nem egészen a bevált módon, hiszen egy párnára nem csak két – három darab kerül, ráadásul nem is az oldalára, hanem előre, dísz gyanánt. Ehhez jó, ha van otthon néhány nagyobb gomb, és az is jól mutat, ha néhány kivágott anyagmintával kombináljuk őket.

Fák

Abban az esetben, ha a gombokat nem csak a kereten szeretnénk használni, akkor ragaszthatjuk őket a képre is. Ehhez persze érdemes valamit nekünk rajzolni, majd dekoráció gyanánt használni a kerek apróságokat. Az egyik legegyszerűbb, ha egy fa lombját készítjük el a segítségükkel, ahol még csak ahhoz sem kell ragaszkodni, hogy zöld gombokat használjunk.

Akinek a két dimenzió egy kicsit kevés, az a féldrágakövekből alkotott fák elképzelését tovább gondolva készíthet gombfákat is. Ehhez drótra, gombokra, és egy nagyobb kőre lesz szükség, ez utóbbi alapnak. A drótot rátekerjük a kőre, mintha egy fa gyökere lenne, majd szép lassan elkészítjük magát a fát. Ez nem egyszerű munka, és kitartás is kell hozzá, de nem is megoldhatatlan. Az ágak végére mehetnek a gombok, és készen is vagyunk!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia