szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A gyep is lehet színes

Scheftsik Tamás, 2011. nov. 29.


Azoknak, akik gyeppel borítják kertjüket, nem mindig van idejük, vagy lehetőségük arra, hogy sok törődést igénylő virágágyásokat hozzanak létre. Ez azonban nem azt jelenti, hogy le kell mondaniuk a tarka színkavalkádról, vagy fel kell áldozniuk a féltve őrzött füvet.

A gyep is lehet színes

A zöld gyönyörűen mutat egy takaros kis kertben, de egy idő után egyhangú lehet. A közérzetünket is nagyban javítja, ha a fák alatt ücsörögve és madárdalt hallgatva, nem csak egyetlen színnel találkozunk. Megoldást nyújthatnak a cserepek, különleges növények, vagy a dekoratív díszek.

Cserepek

Nem kell megtörnünk a gyep egységét, de mégis szín kerülhet bele, ha vidám cserepeket használunk. A hatás természetesen akkor lesz a legjobb, ha a kaspókba virág is kerül, figyeljünk azonban, hogy ne olyanokat válasszunk, melyek sok törődést igényelnek. Estike, krizantém, kardvirág- a választék hatalmas. A cserép kiválasztásánál is nyugodtan engedjük szabadjára a fantáziánkat. Válasszunk nagyhasú, pettyes darabokat, melyekkel a nagyanyáink kertjében találkozhattunk. Vagy egy-két elegáns amforát, melyeket eldöntve is kihelyezhetünk, a klasszikus ókori Görögországot idézve.

 

Kerti díszek

Sokfajta kiegészítő közül válogathatunk, éppen ezért nem árt vigyázni, a kert díszítéséből nehogy ízléstelen szoborkiállítás legyen. Amikor ilyen elemeket válogatunk, gondoljuk végig, hogy nem járunk-e jobban egy funkcionális és szép darabbal, mint egy színes, de haszontalan kertitörpével. A bútorok is lehetnek nagyon esztétikusak, ha természetes anyagokat válogatunk, és odafigyelünk, hogy a színek harmonizáljanak a környezettel. A képzelőerőnket sem szabad beszűkíteni, nyugodtan próbálkozzunk készíteni is díszeket. Egy szépen megfestett üvegdemizson, vagy egy helyreállított boroshordó gyönyörűen mutat, és a mellünk is feszülhet a büszkeségtől, hisz’ mi magunk csináltuk. Kisgyerekes családoknál akár az egész kerti garnitúrát fel lehet dobni ezen a vonalon elindulva. Az asztal lehet egy szép fa, melynek lábai barnák, a lapja pedig levelekkel díszes, a székek pedig fehérek, galócára emlékeztető pöttyös párnákkal kombinálva.

 

Növények

A természet is alkotott olyan csodákat, melyekkel színkavalkádot csempészhetünk az életünkbe. A gyep szélére, vagy ügyesen, véletlenszerűen elhelyezve, ültethetünk olyan bokrokat és fákat, melyek színes leveleikkel emelik a kert szépségét.

A vörös színárnyalat a zöld mellet nagyon mutatós, ezt elérhetjük a vöröslevelű japán juharral, mely egy 8 méter magasra növő fa. Levelei ősszel ígérnek igazi pompát. Választhatjuk a vöröslevelű cserszömörcét is, mely a juharral ellentétben, egész évben harsány színével virít, hasonlóan a piros levelű hólyagvesszőhöz. Egyik cserje sem igényel kimagasló odafigyelést, így nem jelent plusz munkát a kertben

Sárga díszekként tündököl a tarka levelű, nagyvirágú tárnicslonc. Levelei fehéren és sárgán tarkázottak virágai rózsaszínűek. Egy igazi vidám kertlakó. A hatását fokozhatjuk, ha melléültetjük hasonló árnyalatú társát, a törpe sárga hólyagvesszőt.

Azoknak, akik szeretik a hidegebb színeket a kertben, gyönyörű, kék leveleivel biztosan örömet szerez az ezüstfenyő, vagy a kék levelű törpe boróka. Mindkettő örökzöld, így télen is pompáznak a fehérségben. Tökéletes választás még a kék levelű árnyékliliom, mely határozott eleganciájával vívta ki a növénybarátok szeretetét.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!