szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A gyep telepítése

Scheftsik Tamás, 2012. máj. 16.


A gyönyörű, smaragdzöld gyep kialakítása rengeteg munkával jár. Nem elég, hogy a kialakítása nehéz, de nagy odafigyelést, és folyamatos karbantartást is igényel, hogy valóban szép és egészséges legyen. Hogy megéri-e ennyit vesződni vele? Mindenképpen!

A gyep telepítése

Amikor gyep telepítése mellett döntünk, először is gondoljuk végig, hogy mi lesz a funkciója: napozunk rajta, messziről csodáljuk, esetleg az életterünk aktív részét fogja képezni. Ennek megfelelően kell kiválasztani a magkeveréket is. Fontos, hogy a szavatossági időre figyeljünk. A fűmagok csírázási képessége törékeny, az idő múlásával nagyban visszaesik (2 éves mag esetében az esély már csak 50%-körüli). Amikor válogatunk, akkor ezt mindenképpen tartsuk szem előtt. Bár nagy különbségek lehetnek egy-egy gyártó termékei között árban, nem érdemes nagyon filléreskedni, mert bizony az először olcsónak tűnő megoldások ronda eredményt hozhatnak, miáltal kezdhetjük, előröl az egész folyamatot. Ha gyeptéglát vagy szőnyeget választunk, akkor ez a probléma nem áll fent. Az ideális időpont éppen most, azaz május és június környékén van, a csapadék mennyiségétől függően.

1. lépés

Mindenekelőtt elő kell készíteni a talajt a fű elvetésére, vagy lerakására. Az első lépés, hogy a területet feltöltsük tápanyagokkal, hogy a fűtövek későbbi fejlődését elősegítsük. Ehhez lehetőleg használjunk természetes anyagokat, amiket ásással keverjünk a földhöz. Ezután várjunk néhány napot. Erre azért van szükség, hogy az esetleg itt lévő gyomok előbújjanak, és megkezdhessük ellenük a védekezést. Vegyszerrel permetezzük le a területet, majd 1-2 nap múlva a gyomok „tetemeit” forgassuk vissza a földbe.

 

2. lépés

Az előkészítés után ássuk fel a talajt 10-15 cm mélyen ott, ahova a gyepet szánjuk. Figyeljünk arra, hogy ennek a növénynek a növekedéséhez fényre van szüksége, árnyékban a szépsége erősen megkopik, megjelenik benne a moha. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a terület, melyet kiválasztottunk a füvesítésre, lehetőleg összefüggő legyen, de legalábbis kevés növény vagy tereptárgy szakítsa meg a folytonosságát, így a kihajtott gyep vágása sokkal könnyebb lesz. Ahhoz, hogy a munkák gyümölcsét hosszútávon élvezhessük, tüntessük el a területről a gödröket, dombokat, lehetőleg minden egyenlőtlenséget, mert az itt felhalmozódó esővíz megfolytja a növényeket. Ha ezzel is megvagyunk, akkor gereblye segítségével húzzunk kb. 1 cm mély barázdákat a kiásott terület aljára, majd vessük el a magokat. Átlag 30 gramm fűmag szükséges egy 1 m2 területhez, de minden 10 m2 -hez számoljunk hozzá plusz 30 grammot. Ha ezzel megvagyunk, henger segítségével dolgozzuk el a magokat és terítsük vissza rá a földet. Ezzel megakadályozzuk, hogy a madarak kicsipegessék a füvünk lehetőségét.

Ha nem maggal

Ha nem maggal próbálkozunk, akkor sokkal egyszerűbb dolgunk van, igaz a pénztárcánkat is jobban fogja terhelni. Ekkor nincs is más dolgunk, mint kiválasztani a nekünk tetsző gyepfajta tégláit vagy szőnyegét, és végignézni, amit a cég emberei szépen leterítik azt az előkészített kertben. Azonban ekkor se feledkezzünk meg a fű igényeiről, különben az a nem kevés pénz, amit a terület zöldítésére költöttünk, kidobott erőfeszítés lesz.

 

3. lépés

Amikor készen vagyunk a vetéssel, kezdődhet a 3. fázis, vagyis a folyamatos karbantartás. Ennek első lépése a locsolás. Ha lehetőségünk van rá, akkor inkább esőztetőt használjunk, hogy alapos legyen az eredmény, és ne mossuk ki a magokat a földből. Eleinte naponta egyszer, de akár kétszer is szükséges lehet ismételni. A fűnyíróra még csak rá se pillantsunk addig, amíg a gyep 10 cm magas nem lesz, és akkor is csak gyors fordulatra állított késekkel dolgozzunk. Ezután minimum kéthetente vágjuk adott magasságra a zöld tengert, hogy tömött és egészséges legyen. Ha foltosodást észlelünk, akkor az adott területre szórjunk még növénymagot, és locsoljuk be. Fontos a gyep szellőztetése is, így a vizet sokkal könnyebben tudja felvenni. Ennek legegyszerűbb megoldása, ha két rövidebb lécdarabot erősítünk a talpunkra, melybe előzőleg kb.10 cm-es szögeket ütöttük. Ezután óvatosan sétáljunk végig az egész területen vigyázva, hogy nehogy kifordítsuk a földet.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia