szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A gyep telepítése - Olvasóink kérdezték

Sulyok Timea, 2009. márc. 23.


Egy kb. 100 m2-es területet szeretnék újra füvesíteni. A meglévő talaj felszínét felszedném, és új termőföldet terítenék el, amibe szórnám a fűmagot.

Az lenne a kérdésem, hogy milyen termőföldet kellene vennem és hogyan kezdjek a telepítéshez?

Válaszol: Nagy Mihály kertépítő

Teendők: Április végére a tarack új leveleket fog hozni. Levélen felszívódó gyomirtó szerrel le kell permetezni az egész területet. A gyomirtó néhány napon belül lesárgítja az egész területet, de még ne kezdjük el a lekapálást. Várjunk 3 hetet, ekkorra a gyomirtó a leszívódik a tarack gyökeréig.

Ezután jöhet a lekapálás. Ne ásózzunk, mert nagyon fellazítjuk vele a területet, ezért heteket kell várni a tömörödésre. Ha nem egyenletesen tömörödik a talaj, hepehupás lesz a felület.

A lekapálás után összeszedjük a gyepnyesedéket, amit szeméttelepre kell szállítani. Komposztba semmiféleképpen ne tegyük. Ezután a rotációskapa csoroszlyát úgy állítsuk be, hogy a kések max. 5 cm mélyen vágják fel a talajt. Gereblyézzük át a területet. A gereblyézés folyamán elég sok gyökeret fogunk kiszedni a földből, ennek még jelentősége lesz a fűmagbedolgozáskor. Ha egyenetlen a területünk, lapáttal és gereblyével sima felületet tudunk készíteni.

Amikor végzünk a művelettel, kb. 4-5 cm-rel leszünk az eredeti szint alatt. Évekkel ezelőtt, amikor a füvesítés történt szinte biztos, hogy ez volt a szintünk, ugyanis a fű terepszintje évről évre emelkedik.

Jöhet a fűmagvetés.

Ügyfeleim gyakran kérdezik, milyen keveréket használok. Én a sport vagy pázsit keveréket használom. Megszoktam nézni milyen százalékban vannak az összetevők. Angolperje, rétiperje, nádképü csenkesz, felemás csenkesz, cérnatippan. A gyakran használt pázsithoz sport keveréket javaslok vetni. Az 1 kg-os zacskóra az van ráírva, hogy 30 m2-re elegendő. Én inkább 5 dkg-ot vetek egy négyzetméterre, jóval hamarabb sűrűsödik be a pázsit.

Hengereljük át a területet. Ha gödrök keletkeznek, egyengessük el újra.

Miután kiszórjuk a magot, lombseprűvel dolgozzuk be. Nagyon fontos, hogy egy felületen csak egyszer húzzuk át a lombseprűt. Erre a célra csak a köracélból (drót) készült lombseprűt használjunk. Szórjunk ki négyzetméterenként 5 dkg 3x15 NPK műtrágyát, majd hengereljük le hosszába és keresztbe is. Amennyiben van automata öntöző-rendszerünk, napi 4x7 percre állítsuk be az öntözést. A 7 perc csak irányadó, mert lehet 3 perc is, de akár 15 perc is. Ez a talajszerkezettől függ.

A lényeg az, hogy a kikelésig folyamatosan tartsuk nedvesen a területet. Amennyiben hagyományos öntözésünk van, tegyünk le több szórófejet, azért hogy a talpunkkal ne szedjük fel a fűmagot.

Kertbaráti üdvözlettel: Nagy Mihály
Hozzászólások (2)

Zajácz István
2009. szept. 22. (4 751 napja)

A cikk elején írt glifozát tartalmú gyomirtó szerek - mint pl. http://www.szepzold.hu/gyomirto_szerek">Clinic, Glialka - totális gyomirtók, vagyis minden növényt elpusztítanak, amire rá kerülnek. A kijuttatást vagy csak szélmentes időben javasolt elvégezni, vagy vannak olyan permetezők, amire fel lehet szerelni védő lemezt, mely megakadályozza az elsodródást. A glifozát hatóanyag azért egyedülálló, mert a föld alatti tarackokat és gyökereket is elpusztítja. Kis nitrogén műtrágyával a hatáskifejtése gyorsítható. Egyébként 1-2 hét.

A fák elfásodott részén már nem tud felszívódni a hatóanyag, csak a zöld részeken. Ezért pl. 5 év feletti gyümölcsfák sorát is szokták glifozáttal permetezni, csak előtte a zöld sarjhajtásokat el kell távolítani.

A kinőtt gyepben egyébként a széleslevelű gyomokat a http://www.szepzold.hu/gyomirto_szerek">Pázsitmester-1. kiválóan elpusztítja.

Ági
2009. szept. 21. (4 752 napja)
A cikkből nem derül ki, hogy a gyomírtó ártalmas-e a területen meglévő fákra (pl.: fenyő, nyír) ill. cserjékre (pl.: rózsafa). Tudna valaki erre válaszolni? Köszönöm.


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia