szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A gyógyhatású fagyöngy

Sulyok Józsefné, 2008. nov. 19.


Ki ne hallott volna - a szívógyökereit lombos fákba és fenyőkbe eresztő, de mindig puha fákon élősködő cserjéről – a fagyöngyről? Melynek gyógynövényként való használatáról nem mondhatunk le?!

 

Örökzöld levelük bőrszerű hatást gyakorolnak és zöldessárga színük van. Bogyói fehérek, kissé üvegesek, belül nyálkásak és ragadósak. A madarak hordják szerteszét a ragadós magvakat, úgy hogy csőrüket, amelyben a magokat tartják, odakenik az ágakhoz. A szaporodás csak ily módon biztosított, ugyanis a magvak sem vízben, sem földbe kerülve nem csíráznak. A fagyöngy ősrégi gyógynövény, varázsfüve volt elődeinknek.
A kelta papok szent növényként tisztelték, mint egyetemes gyógyszert, amely minden bajra jó. Október elejétől december közepéig gyűjtik leveleit és véknyabb szárakat szárítás céljából apróra vágják. További gyűjtési ideje március és április.

 


élősködő fagyöngy  a fánA legnagyobb gyógyhatása a nyárfán élősködő fagyöngynek van, de a lucfenyőn, erei fenyőn és a gyümölcsfákon is jó gyógyhatású fagyöngy tenyészik. Mivel a fagyöngy az egész mirigyrendszert igen kedvezően befolyásolja, kiváló anyagcsere-szabályozó szer. Ugyanakkor annyira jó hatással van a hasnyálmirigyre, hogy cukorbetegeknél a folyamatos teakúra megszünteti a kiváltó okot. Ha a hormonháztartás nincs rendben, a fagyöngy nagyszerűen segít.

A fagyöngy a legkiválóbb szívgyógyszer és keringésjavító. Nem lehet elég gyakran elmondani, hogy súlyos keringési zavarok esetén mennyit segít a fagyöngy. Mivel olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek az emberi szervezet egészének működését összehangolják, megtörténik a lehetetlen, hogy a magas vérnyomás csökken, az alacsony pedig emelkedik. Ezáltal a túlságosan igénybevett szív megnyugszik és a szívműködés javul.

 


Ezen kívül még nagyon sok mindenre jó a fagyöngy. A régi gyógyfüves orvosok kitűnő és biztos hatású szerként használták epilepszia ellen, ezen kívül krónikus görcsökre, érelmeszesedés ellen, ajánlott volt gutaütés esetén, vérzéscsillapítóként, tífusz, tüdő és bélvérzés, meddőség, klimaxos korban.
Ha disznózsírral összekeverve kenőcsöt készítünk belőle, fagyás esetén külsőleg alkalmazható.


Ajánlatos lenne évente legalább egyszer egy hathetes fagyöngytea-kúra. Három héten keresztül napi három, két héten keresztül napi kettő, és egy héten keresztül napi egy csészével innánk belőle. Ez alatt a hat hét alatt a keringés és a vérnyomás rendbe jön. A megfelelő egészségi állapotunk érdekében, ajánlatos volna egy éven át reggelenként egy csésze fagyöngyteát meginni. A reggeli fogyasztás a leghatásosabb.

 

Tipp! Fagyöngytea készítése

A fagyöngyteát kizárólag hidegen készítjük. Egy púpozott teáskanál fagyöngyöt adunk egynegyed liter vízhez, éjszakára állni hagyjuk, másnap kicsit felmelegítjük és leszűrjük.


Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Hobbi
Tudja-e, hogy…

 

Kapcsolódó cikk:
Ananász, a zsírégető?

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!