szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A gyökérzöldségek ellenségei

Sulyok Józsefné, 2016. máj. 23.


Nem meglepő, hogy miért rakja a sárgarépalégy nősténye a tojásait a gyökérzöldségek gyökérnyaki részére.

A gyökérzöldségek ellenségei

A nyüvek a répába fúrják magukat és ott barnás járatokat vájnak. A védekezésre egyszerű a megoldás. A sárgarépát sűrű hálóval vagy fátyolfóliával fedjük le. A védőhálót lazán rakjuk a növény fölé vagy építsünk ketrecet rövid karókra. A takarót ássuk a földbe, hogy a májustól rajzó nőstények ne találjanak bejáratot.

Fonálférgek több fajtája okozza a növény idő előtti pusztulását, és az apró gumóképződést. Csak ellenálló fajtákat termesszünk.

A burgonyavész olyan gombabetegség, amely különösen meleg, párás időben okoz barna foltokat a leveleken. Ezek terjednek, a levelek megfeketednek, végül elrothadnak.

Gumóvarasodás a burgonya felületén varas foltokat okoz. Megelőzésként dolgozzunk a talajba istállótrágyát, száraz időben locsoljunk és ellenálló fajtákat termesszünk.

Gumórothadások, a száraz és a nedves vagy bűzös rothadások kórokozói különfélék, de valamennyi a raktárban okoz rothadást. Főként a nedves és a sérült gumókat károsítják.

Szártő-rothadás esetén a baktérium által fertőzött burgonya szára alul feketedni kezd és elhal. A már kifejlődött gumókra is átterjedhet a betegség. A fertőzés a beteg burgonyától indul, ezért a vetőburgonyával legyünk körültekintőek. Az elfertőzött töveket mindenképpen szedjük ki.

A vasfoltosságnál a burgonya héján vörösesbarna elváltozások figyelhetők meg. Ha felvágjuk, kör alakú hullámvonalszerű rajzolat látszik.

Lágyrothadás, ez a baktériumos eredetű betegség a vaj és a karórépán puha, rothadó foltokat okoz. A rossz vízelvezetés és a vetésforgó hiánya elősegíti a terjedést. Ha nehéz talajon szeretnénk a fenti növényeket termeszteni, készítsünk magasított ágyást.

Pasztinák-rothadás esetén a gyökérnyakon vörösesbarna foltok jelennek meg, amelyek gyakran a gyökér belsejébe hatolnak és rothadást okoznak. 

Kapcsolódó cikk: 13 tipp örömkertészeknek
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia