szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A halott és a könyörtelen gyilkos - különlegességek az ablakban

Scheftsik Tamás, 2013. febr. 27.


Amikor egy igazi növénykedvelő a gyűjteményét szemléli, akkor előfordul, hogy azon gondolkodik, kellene valami különlegesség is. Ilyenkor pedig elmorfondírozik, hogy mi is lehetne az. Hiszen trópusi növényt ma már nem nehéz beszerezni, az élősködő fajok is egyre több lakásban megjelennek. De mi a helyzet azokkal a növényekkel, amik halottnak tettetik magukat, vagy akár a tápanyagszükségletüket ragadozó életmóddal egészítik ki? Az igazán különleges kertekből ezek sem hiányozhatnak.

A halott és a könyörtelen gyilkos - különlegességek az ablakban

Jerikó rózsája

 

Amikor a kereskedésben válogatunk, belefuthatunk olyan növényekbe, melyek egy kissé furán festenek. Egészen pontosan ez azt jelenti, hogy találunk egy barna, kiszárad levélcsomót, amit az üzlet ráadásul nem is ad olyan olcsón. Mielőtt felháborodva reklamálnánk, eláruljuk, hogy egy Jerikó rózsája gyűjtőnevű csoportról van szó. Olyan virágok tartoznak ide, amik a sivatagi környezethez alkalmazkodnak.

 

Ez azt jelenti, hogy gyönyörűen zöldellnek, és akár virágoznak is, amíg nedvesség van körülöttük. Amikor a sivatagi nap kegyetlen sugarai megszikkasztják a földet, akkor a növény egy érdekes reakciót ad. Ahhoz, hogy túlélhesse a vízmentes időszakot, ami hosszabb, mint hinnénk, nem maradhat egyhelyben. Ezért eldobja a gyökereit, hagyja elszáradni a leveleit, összegömbölyödik, és mint az ördögszekerek a westernfilmekben, a szél játékává válik.

 

Ám azokkal ellentétben a Jerikó rózsája messziről sem halott, csupán túlélő üzemmódban van. Amit olyan környezetbe jut, ahol a talajban kellő mennyiségű nedvesség van (vagy például, ha meglocsoljuk), akkor szétnyílik (gyakorlatilag néhány óra alatt), bezöldül, és egy néhány hét alatt gyökeret ereszt. Az otthoni tartásához sem kell semmi más, mint egy tányér, vagy egy cserép, és némi víz. Ha folyamatosan öntözzük, akkor egy zöld szépséggel gazdagodunk, ha azonban hagyjuk kiszáradni, és eltesszük, akár hónapok múlva is elővehetjük, mert megöntözve rögtön reagál.

 

Rovarfogó növények

 

Ha igazán különleges szépségeket szeretnénk, akkor szerezzünk be egy-két rovarokkal táplálkozó növényt. Ezek a virágok az alkalmazkodás mesterei. Eredeti környezetükben ugyanis kevés a tápanyag, így kénytelenek voltak alternatív megoldást keresni. Mivel a rovarok mindig jelen vannak a növények körül, így kézenfekvő volt a megoldás, hogy belőlük jussanak tápanyaghoz.

 

A húsevő növények ezt úgy érik el, hogy egyes leveleik módosulnak, és különböző módokon megfogják a gyanútlan hatlábúakat. A Vénusz légycsapója hirtelen mozdulattal és emésztőnedvekkel gyilkol (bár az emésztés folyamata lassú), a kancsóka illatos, és nagyon zamatosnak tűnő bőségszarujába csalogatja a rovarokat.

 

Ebben a kancsóban azonban nem nektár van, hanem emésztőnedv, a csapda oldala pedig olyan síkos, hogy ha egyszer egy rovar beletéved, nincs menekvés, a növény elpusztítja. Mielőtt azonban egy ilyen különlegességet beszereznénk tudnunk kell, hogy viszonylag kicsi növényekről van szó, hiszen nem olyan könnyű mesterség a ragadozó lét. A tartásukhoz rendszeres öntözés és párás környezet szükséges, na meg persze egy – két nyakon csíphető rovar.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia