szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A hangulat mesterei – a boltívek

Scheftsik Tamás, 2014. okt. 07.


Ha egy kicsit egyszerű, netán unalmas a lakásunk, akkor próbálkozhatunk különböző kiegészítőkkel, színekkel, de igazán látványos, és egyértelmű változást hozó eredményeket akkor érhetünk el, ha nagyban gondolkozunk. Tehát ne féljünk dönteni, és szabaduljunk meg egy faltól, hogy a helyét egy mutatós boltív vehesse át.

A hangulat mesterei – a boltívek

Mire jó?

Egyáltalán nem meglepő, hogy az ívekkel bizony a teret lehet növelni. Mivel hajlított felületekről van szó, így egy alapvetően szögletes, és egyenes felületű térben vonzzák a szemet, azzal pedig hogy ajtó nem került beléjük, engedik szabadon csapongani a pillantásunkat. Emellett azonban nem csak azt a funkciót tudják betölteni. A boltívek minden kultúrában megjelennek, ahol az építészettel komolyan foglalkoznak, ennek megfelelően pedig elképesztően sok formában lehet velük találkozni. Éppen ezért tökéletesen alkalmasak arra, hogy különböző hangulatokat teremtsünk velük egy amúgy teljesen jellegtelen helyiségben. Még abban az esetben is igaz ez a megállapítás, ha nem tényleges, csupán imitált boltívről van szó, vagyis tulajdonképpen csak egy vakablakot látunk el hajlításokkal. Nem utolsó sorban pedig arról sem szabad elfeledkezni, hogy egy olyan dekorációs elemre tehetünk szert, amit mással nehezen lehetne megoldani.

Hova?

A boltív mutatóssága nem csak azon múlik, hogy mennyire tudjuk kiemelni azt. Akkor érdemes számolni vele, ha két közel teljes értékű szobányi helyiséget tudunk összekötni. Ahhoz ugyanis, hogy valóban értékelhető legyen a látvány, nem árt, ha hagyunk teret a szemnek, hogy befogadja azt, ne pedig csak egyszerűen átszaladjon rajta. Természetesen nem kell róla lemondani abban az esetben sem, ha a tér ennél kisebb, de törekedni kell arra, hogy légies, és ennek ellenére megkapó legyen. Ezt elérhetjük például átütött csipkemintával, vagy a megfelelően feltűnő színek használatával.

Nagyobb terekben a boltívek ugyanazzal a problémával küzdenek, mint minden más: eltűnnek a hatalmas ürességben. Ez is kiküszöbölhető, ha ízlésesen feltűnővé tesszük őket. Ez lehet egy határozott szín, de az is tökéletes, ha az ívet követve vékony, kecses mintát is adunk a felületnek.

Variációk

Eredetileg a boltívek viszonylag szűk skálán mozogtak, hiszen funkciójuk a súly megtartása is volt. A túldíszített megoldások ennek ellenére is megjelentek, így a klasszikus ívek között is kutakodhatunk.

Egy visszafogottan elegáns térben egy gótikus, kissé csúcsos ív, vagy éppen egy Tudor, enyhén ellapított is remekül mutat.

Ha a keleties formavilágot keressük, akkor a lópatkónak elnevezett, marokkói kupolát mintázó ívekkel dolgozhatunk, vagy a lóherének titulált, Indiában rengeteg helyen megjelenő sokcsipkés változatot is építtethetjük.

De itt nem kell, hogy megálljon az elképzelésünk. Ha a boltív terhet nem visel, akkor gipszkartonból szinte bármit meg tudunk valósítani, így olyan belső díszelemeket alkalmazhatunk, amilyeneket csak szeretnénk.

Kapcsolódó cikk: Díszes ház kívülről is
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia