szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A három ritkaság: takako, bazella és jamszgyökér

Topor Erika, 2013. szept. 24.


A takako, bazella és a jamszgyökér hazánkban nehezen elérhető, és éppen ezért keltették fel érdeklődésünket a főleg leveszöldségként és főzeléknövényként használható finomságok. Vajon mit rejtenek ezek titokzatos elnevezések?

A három ritkaság: takako, bazella és jamszgyökér

Közép-Amerika piacain járva úton-útfélen belebotlunk a takakoba (Polakowskia tacaco). Első ránézésre a tökre hasonlít, de annál sokkal kisebb termésű. Botanikailag az egy magvú tökkel áll közeli rokonságban. Lapított bogyói szélesek, orsó alakúak. Felületükön 5 mély, szűk hosszanti barázda található. Alapjukon nagy helyes szemölcsök vannak. A bogyók kicsik, legfeljebb 6 cm hosszúak, és alig 3 cm szélesek. Vékony héjukon szemölcsök találhatók, melyek színe barnás zöld vagy fehéres. A szilárd terméshús zöldes fehér színű, és íze az uborkához hasonlítható.

Az éretlen terméseket párolva vagy főzve húsok mellé tálalják hazájában.

A jamszgyökér (Dioscorea) Nyugat-Afrikában és Új-Guineában őshonos. A melegebb területek növénye, többnyire a trópusokon termesztik. Egyes kultúrákban a legfontosabb termény, míg másokban bonyolult szertartások középpontjában áll. A jamszgyökér gumós, lágyszárú és kúszó hajtásain állnak nagy karéjos levelei. Virágai aprók, de tömegben nagyon mutatósak. A magházból bőrnemű toktermések fejlődnek, melyek kopáccsal nyílnak ki, és szétszórják lapos, vagy gömbölyű magvaikat.

A jamszgyökér savakat tartalmaz, de főzéskor ezek a savak eltűnnek.

A legelterjedtebb ehető fajok a Dioscorea trifida és a Dioascorea alata, melynek akár 45 kg-ot is elérheti gumója. Az egyik legízletesebb jamszgyökér a D. esculenta és a D. batatas. Édes, kesernyés vagy íztelen termésükben térnek el leginkább, belsejük szín a fehértől egészen a sárgán át a rózsaszínig eltérő.

A spenótot helyettesítő bazella (Basella alba) főzeléknövényként fogyasztható, trópusokon gyógyászati célra is használják. Dél-Amerikában az Andok vidékén őshonos, innen terjedt el Afrikába és Ázsiába. Európába igen ritkán találkozunk ezzel a növénnyel. Elsősorban a trópusok, szubtrópusok növénye, hazánkban egyéves, míg Dél-Ázsiában évelőnek számítanak.

A fehér bazella szárai a talajon hevernek, a száron a levelek szórt állásúak és húsosak. Apró fürtvirágzatban nyíló virágai jelentéktelenek. Melegigényes, a magok csírázása is csak 15°C felett indul el, 20°C-ban viszont szépen fejlődik. A pozsgásokhoz hasonlóan a nagy meleget is elviselik, akár a 40-50°C-ot is. Nagyon fényigényes, a tűző napot is elviseli. Szárazságtűrő, és a csapadékban szegény időszakot jól átvészeli a vastag bőrszövete és a magas nyálkatartalma miatt. Talajjal szemben sem válogatós, ideális számára a jó vízáteresztő, mérsékelten kötött talaj.

Kapcsolódó cikk:

Felfedi titkát a két vadító zöldség

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia