szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A havasok sztárjai

Sulyok Józsefné, 2016. febr. 17.


Nyolc csodaszép növény, amelyek rendületlenül uralják az alpesi tájat.

A havasok sztárjai

Kárpáti harangvirág

Hosszúnyelű, tőállású levelek jellemzőek rá, melyek szív alaktól a tojásdadig többfélék lehetnek, fényes színűek. Virágai többnyire magasan nyílnak a felső levélhónaljakból nőve, nyúlánk szárakon. A virágok teljesen kinyílva felállók, harang alakúak. Dolomittörmeléken és mészköves talajon él a Kárpátokban, de az alhavasi övben csak egy-egy példányt találunk, főleg szakadékokban, patakok mentén.

Alpesi mák

Laza, bokros növekedésű évelő. Hosszú szárú, tőállású levelei erősen szeldeltek. A tőkocsányok felállók, csúcsukon egy-egy virággal. A mákgubók szőrösek és szögletesek. Közép-európai Kárpátokban havasi övezetében él, szilárd törmeléken, törékeny sziklákon, mészkövön vagy grániton. A növény fiatal korában tejnedvet tartalmaz, ha megsérül, minden részéből tejszerű nedv szivárog.

Vörös áfonya

Kistermetű, örökzöld cserje, mely elhajló ágacskáival, rövid nyelükön fényes sötétzöld leveleivel tűnik fel. Virágai a hajtásvégen több tagból álló fürtöt képeznek, melyek mikor már gyümölcsöt hoztak, lehajlanak. Bogyótermése keserű, fanyar ízű, ehető gyümölcs, melyből befőttet lehet készíteni. Szárított levelét a népi gyógyászat és a gyógyszeripar egyaránt alkalmazza. Savanyú talajú tűlevelű erdők növénye, de tőzeglápokon is megél, egészen az alhavasi övig.

Fürtös kőtörőfű

Bokros növény, mely felső felében elágazó, laza leveles szárat fejleszt. Tőlevelei levélrózsát képeznek, szürkés-zöldek, gyakran húsosak, apró fehér mészpikkelyekkel borítottak. Dolomitsziklákon, mészkövön illetve sziklaerdőkben és sziklahegyekben él, a középhegységekben, az Alpokban, Kárpátok és a Balkán-félsziget magashegységeiben.

Havasi iszalag

Kistermetű kúszócserje, szárai hajlottak és véknyak. Levelei hosszú nyélen egyesen állnak, hármasan összetettek. Virágai magánosan fejlődnek hosszú kocsányokon, a virágok harang alakúak és bókolók. A termések hosszú ideig megmaradnak. Cserjéseken, sziklákon és törmeléklejtőkön él. Elsősorban mészkövön fordul elő a Kárpátokban vagy az előhegységek völgyeiben.

Havasi kövirózsa

Húsos szárú növény, szórt állású, ülő levelei szintén húsosak. Hajtásvégi virágzatát akár nyolc, rövid kocsányú virág alkotja, melyek mirigyszőrösek. Sziromlevelei eltérő színárnyalattal tűnnek fel, a színváltozatok a termőtalaj és a tengerszint feletti magasságtól függ. Természetes élőhelyein gyakran megtaláljuk összefüggő szőnyeg formában, amely nem virágzik. Ez elsősorban füves, törmelékes lejtőkön vagy sziklahasadékokban fordul elő. A Sempervivum nemzetség, mérsékelt égövi pozsgás növények sorába tartozik. A kövirózsák a varjúhájfélék csoportjába tartoznak, a húsos leveleik citromsavat tartalmaznak. A virágok csészelevelei szabadon állók, a szirmok összenőttek. Termése többnyire tüszőcsokor, a magok aprók.

Sárga kövirózsa

Az előbbi fajtól elsősorban az általa előnybe részesített élőhely tekintetében különbözik, mivel mészköves és dolomitos talajokat kedveli, a virágainak színe is eltérő. Húsos szára közvetlenül a tőlevélrózsából fejlődik, és hajtásvégi virágzata van. Ez a faj sziklákon, sziklás törmeléklejtőkön fordul elő az alhavasi övben, az Alpoktól a Kárpátokig. Az Alpoktól délre Szlovéniában, Horvátországban, Magyarországon is megtalálható. Nálunk a középhegységekben igen gyakori.

Havasi őszirózsa

Többnyire egyszerű, el nem ágazó, rövid szőrű szárat fejlesztő évelő, melynek levelei hosszúkásak és szőrösek. Hajtásvégei fészekvirágzatban nyílnak, a virágszínt a talaj vegyi összetétele erősen befolyásolja. Szirtfokokon, hasadékokban, sziklákon, fűvel gyéren benőtt törmeléken találkozhatunk vele.

Kapcsolódó cikk: Amit a padlásdarázsról nem is gondoltunk

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia