szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A jó oltás titka

Sulyok Józsefné, 2015. szept. 14.


Ha igazán szívós, ellenálló, zamatos gyümölcsöt vagy szép virágot szeretnénk látni a kertünkben, akkor legjobb, ha elsajátítjuk az oltás művészetét. Nem kell hozzá nagy szakértelem.

A jó oltás titka

A vágásra éles oltókésre van szükségünk. Leggyakrabban az alany gyökérnyaki részébe oltunk.

Az ujjnyi vagy ennél vastagabb alanyt az egyik simább részén függőleges irányban bevágjuk, olyan szélesen, amelyen széles rést a nemes rész betakar majd. Fontos, hogy a bevágásnál a farészből is kivágunk, mindezt egyetlen mozdulattal és nem faragva.

A nemes részből két rügy között egy vágással olyan hosszúságú metszlapot kell készítenünk, mely az alanyon keletkezett felületre illeszkedik. Az illesztés akkor jó, ha a farész és a háncsrész ugyanott találkozik. Ekkor szorosan rögzítsük az oltócsapot, oltószalaggal vagy fonallal.

Fontos, hogy kötözéskor ne mozduljon el az oltócsap, és rés se maradjon közöttük. Ha sikeresek voltunk, és az oltócsap kihajtott, az oltás feletti alanyrészt el kell távolítani. Összeforradás után a kötöző-anyagot is vágjuk el, nehogy bevágjon. 

Kapcsolódó cikk: Padlizsán, ami nyersen tilos




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia