szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A kashalmi tűz

Sulyok József, 2010. ápr. 19.


Éppen száz évvel ezelőtt, 1910 tavaszán hatalmas tűz pusztított a Szentmihály határában lévő, Dessewffy gróf tulajdonában álló Kashalom tanyán. A környéken nagy népességű tanyának számított, a mintegy 50 család által lakott telep.

 

A kashalmi tűz

Gyalogbéresek, dohányosok, kanászok, juhászok, csordások, kocsisok lakták népes családjukkal a pitvaros urasági házakat. A tanya életét, munkáját ez idő tájt Mészáros István kasznár (gazdatiszt) irányította. A szomorú, jubileumi történetet ott Kashalmán egy esti tengeri fejtés, morzsolás közben hallotta édesapjától, gyerekfejjel Papp Lajos. Apja, idősebb Papp Lajos 18 éves béres fiú volt 1910-ben. A ma, 85. évét taposó fia, adta tovább a száz éves történetet.

 

A tanyán volt egy régi juhász família, a Bakosok, akik szakmai tudása generációkon át, tekintélyt parancsoló volt. Természetes volt, hogy Mészáros István kasznár Bakos Mihályt az öreg juhászt bízta meg bacsónak, (főjuhásznak). Minden rendben is ment addig, amíg annak két fia, Mihály és Pál - akik bojtárok voltak, - egy átmulatott szombat este, az akkori szokásnak megfelelően az istállóba mentek aludni, az ott lévő dikóra, illetve jászolba.

 

Kapatos állapotukban, maguk sodorta cigarettára gyújtottak rá. Az istállóban felhalmozott széna, aljszalma, a véletlenül lehulló parázstól pillanatok alatt lángra lobbant. Ők még ki tudtak menekülni, de a jászolhoz kötött tehenek, borjak mind bennégtek. A leégett istállóban a kasznár jószág állománya pusztult el (összesen vagy 15 állat), de leégett az istálló melletti takarmányos épület is. Nagy szerencséje volt a viszonylag zárt tanyának, hogy a szél a határ felé vitte a tüzes pernyét és nem a házak felé.

 

Hamar kiderült, hogy a Bakos testvérek voltak a bűnösök. A hatalmas kár láttán a kasznár elbocsájtotta a főjuhászt és fiait. Ki is kellett költözniük az árendás házból. Szakavatott juhászt nem kapott a kasznár az igen népes juhnyáj mellé, mert arra az évre el voltak szegődve. Ezért egy jó szándékú, de hozzá nem értő gyalogbérest bízott meg a nyáj gondozásával.

 

Rövid idő elteltével a nyájból egyre több bárány betegedett meg. Száj és körömfájás járvány ütötte fel a fejét. Nem volt elég a szarvasmarha állomány odaégése, még a juhnyáj léte is veszélybe került. Hívatták a körállatorvost, de az sem tudta meggyógyítani az állományt. Ezért a kasznár kénytelen-kelletlen felkereste a környéken legeltető Bakos Mihályt és kérte, hogy mondja már el, hogy mivel szokta gyógyítani a birkák lábát. A volt főjuhász nem árulta el a gyógymódot. Azt mondta, hogy ő is az apjától tanulta. Nem volt mit tenni, a kasznár kénytelken volt visszavenni a juhászat élére az öreg Bakost, aki ezek után biztosította a gazdatisztet, hogy meggyógyítja az állományt.

 

Kérte, hogy hozzanak neki leveles kapadohányt, amit beáztatott, megfőzött, majd „sajtalan” zsírral keverte össze. Először görbe bicsakkal (körmölő kés) lefaragta az elhalt körömrészeket, majd a kenőccsel napjában többször bekente az eleven részeket. A tanyasiak kíváncsian figyelték a fejleményeket és kérdezték is a gyógyító bacsót, hogy milyen a jó kenőcs?
- Az a jó - válaszolta - amelyik szárijja is puhíjja is gyógyijja is.

 

Időben sikerült megmenteni a nyájat, mert már büdös volt az egész állomány. Nem volt véletlen, hogy büdös sántaságnak nevezték ezt a betegséget. Hiába volt lelkiismeretes, gondos a helyettesítő béres, ha nem értett a szakmához. Neki nem lehetett - a szokásjog szerint - testre szabott, mindig vállig érő juhász kampósbotja, ami nem sétabot volt, hanem segédeszköz. Azzal fogta meg a juhász, a bojtár a lemaradó, sántító állat hátsó lábát, hogy megnézze a körmét, s ha kellett a görbe bicsakkal beavatkozott. Míg a lába között fekvő juhot körmözte, addig a betanított pásztorkutya csörgővel, (pergővel) a nyakában terelgette a nyájat. Az állományt a kiherélt, nyugodt ürü kolompolva vezette a dronkába (karámba), amely a legelő szélén volt.

 

Így esett 100 évvel ezelőtt ez a szomorú történet. Az esetnek az a tanulsága, hogy a szakértelem, a hozzáértés pótolhatatlan és előbb utóbb elnyeri méltó jutalmát.

 

Kapcsolódó cikk:
Kor, család, helytörténet

 

Kapcsolódó rovatok:
Hobbi
Szaktanács

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia