szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A katángból lett cikória villantása

Sulyok Józsefné, 2014. febr. 14.


Az őszirózsafélék családjába tartozó mezei vagy vadkatáng izgalmasabb növény, mint gondolnánk. Most nézzük, hogyan hajtathatjuk és hogyan lett a pótkávé alapanyaga!

A katángból lett cikória villantása

Nyelves virágokból álló égszínkék fészkei a tőlevélrózsájából csak a második évben kisarjadzó szárán jelennek meg. Virágai rendszerint kora reggel bontanak szirmot, és már délután ismét becsukódnak.

Kaszattermése se nem göcsös, se nem bóbitás, mint ahogy ez a fészkesek esetében általános, hanem felső szélén apró pikkelyekből álló koszorút visel. Ennek a lágyszárú évelőnek a karógyökere is gyógyító hatású.

A mezei katángból - Cichorium intybus - már száz éve kinemesítették a cikóriát, mely pörkölve és megőrölve pótkávéként, leveles termesztett változata, a salátakatáng hajtatva salátaként fogyasztható.

A cikória kávé készítése

A cikória kávé a katánggyökér pörkölésével készül. Azoknak ajánlott, akik nem tudják koffeintartalmú kávét fogyasztani. Mivel koffeinmentes gyereke is bátran ihatják.

2, 5 dl hideg vízbe tegyünk 1 evőkanál cikória kávét. Forrás után főzzük 2-3 percig, majd hagyjuk állni és ízesítsük ízlés szerint.

Társneve a katángkóró, fészkesek családjába tartozik, 30-150 cm-re is megnő. Csaknem egész Európában elterjedt, sokszor láthatjuk elhanyagolt területeket benépesítve.

Ez a látszólag jelentéktelen növény jó hatással van a májműködésre. az epetermelésre, az étvágyra és csökkenti a koleszterinszintet.

Bátrabbak fogyaszthatják cikóriasalátaként is, hiszen a hideg évszakban szükségünk van vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételekre és a katáng ilyen növény. Találunk benne: jódot, foszfort, C-vitamint, karotint és meszet.

Így hajtasd!

A hűvös beköszöntével, ősszel a szedjük fel. Majd a gyökértől számítva 2 cm magasan vágjuk le a levélzetet és sűrűn egymás mellé tegyük a cserepünkbe a növényt. A földréteg vagy homokréteg ne legyen sok, elegendő a két centiméteres nagyság. Az ültetés előtt nedvesítsük be a földet vagy a homokot, mert ültetés után már nem kell locsolnunk!

Kapcsolódó cikk:

Így lúgosíts hajdinával és kölessel!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!