szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A királynő reneszánsza

Sulyok Józsefné, 2012. nov. 13.


Rég elmúltak azok az idők, amikor a nemes rózsák vonzereje csupán viráguk méretében rejlett. Az új nemesítésnél egyesül a szépség az illattal, a gazdag virágzással és a robusztussággal.

A királynő reneszánsza

Erősebbek, gazdagabban virágoznak, intenzívebben illatoznak, az új nemes rózsafajták majdnem minden tulajdonság tekintetében felülmúlják régebbi kollegáikat. Ennek a pozitív fejlődésnek köszönhető, hogy a hosszú szárú szépségek ismét nagyobb számban bukkannak fel a rózsarajongók kertjeiben.


Néhány évvel ezelőttig nem sok minden történt a nemes rózsák termesztése terén. Túlságosan nehéz volt olyan ellenálló fajtákat kitenyészteni, amelyek ugyancsak széles színpalettával és virágbőséggel is tromfolhattak volna. Így helyettük a kertbarátok az ágyás és bokorrózsákat részesítették előnyben, a tea-hibridek pedig ahogyan még a nemes rózsákat nevezik, háttérbe szorultak. Most viszont a rózsaszakértők annál nagyobb örömmel konstatálják, hogy a kecses virágok reneszánszukat élik.


A nemes rózsa szépen kombinálható különböző évelőkkel, például szarkalábbal, gólyaorral vagy palástfűvel. Ideális rózsakísérő az ezüstös lombú cipruska, a ligeti zsálya vagy az ibolyakék virágú macskamenta. Mivel a babarózsával ellentétben a nemes rózsára nem jellemző a dúsan elágazó növés, a ritkás levélzettel borított alsó ágak gyakran csupasznak hatnak. Ahhoz, hogy ezeket elrejtsük szem elől, a nemes rózsa alá akár kompakt növésű talajtakaró rózsákat is ültethetünk.

 

Nemes rózsák helyes gondozása


Ahhoz, hogy a büszke szépség optimálisan fejlődjön a kertben, be kell tartanunk néhány ápolási szabályt:
A már jól begyökeresedett rózsát elég, ha csak hosszantartó szárazság esetén öntözzük meg. Vigyázzunk, hogy a leveleket ne érje víz, különben könnyen gombás fertőzés ütheti fel a fejét.
Az elhervadt virágokat legjobb azonnal eltávolítani (a virág alatti harmadik levélnél vágjuk le), hogy a növény minden energiáját az új virágoknak szentelhesse.
A speciális rózsatáp, ami általában ásványi és szerves anyagok keveréke, minden szükséges tápanyaggal ellátja a növényt. Tavasszal trágyázzuk meg.
A rózsa metszésére a legjobb időpont az aranyvessző virágzásakor van. Ilyenkor a növényt vissza lehet vágni 20 cm-esre. Az elpusztult ágakat szintén távolítsuk el.


Álomszép virágokkal hódítják meg a futórózsák a házfalakat vagy bármilyen típusú növényfuttatót. Minden helyre létezik megfelelőfajta.

 

Termetes futóóriások


Mindkettő magasba tör, viszont a futórózsa erős hajtásaival legfeljebb négyméteres magasságot ér el. A júniusi fő virágzás után őszig további virághullámokkal tündököl.


A rambler-rózsa hosszú, hajlékony ágakkal rendelkezik, amelyek akár hat méteres magasságig felkapaszkodnak. Általában csak május végétől július elejéig virágzik, de annál bőségesebben.


A futórózsa megválasztása attól is függ, hogy hol akarjuk felhasználni a kertben. A kompakt futórózsák jól mutatnak boltíven, obeliszken vagy egy pavilonon. A csavarodva kapaszkodó rambler-rózsák jobban ki tudnak bontakozni robusztus pergolákon, lugas-folyosókon vagy öreg fákon.

 

Klasszikusok és újdonságok


A ’Compassion’ illatos, telt virágú baracksárga-rózsaszín színjátékot mutat. Az Angliából származó, 1976-ban nemesített fajta nagyon egészségesnek bizonyult az évek során, ezért megkapta az ADR védjegyet. Júniustól az első fagyig virágzik.
Az ’Allegro’ újfajta csupán 2 méter magasra nő. Telt, rózsaszín, enyhén illatos, esőálló virága a hagyományos rózsákra emlékeztet.
A ’Bajazzo’ szintén új és egészséges. A két és fél méter futószár féltett virágának színe narancs és piros között változik.
 

Kapcsolódó cikk:

Hová tegyük a mini rózsát?

Rózsaromantika rózsaszínben?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia