szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A királyok eledele: császármorzsa – smarni – unkrénc

Sulyok Józsefné, 2013. nov. 11.


Ezt a sváb finomságot sokféleképpen hívják, gyerekkoromban mi csak unkréncnak ismertük. Nagyon egyszerű és könnyen elkészíthető, laktatós étel. Kóstoljuk meg!

A királyok eledele: császármorzsa – smarni – unkrénc

Az osztrákok csak Kaiserschmarrn néven illetik, bár a tésztája alapvetően édesebb, mint a sváb császármorzsa esetében.

Hozzávalók: kb. fél kg liszt, a lisztnek egyharmada búzadara, 3-4 egész tojás, ízlés szerint só, tej, és még egy jó nagy kanál zsír kell hozzá. Étkezéskor megszórhatjuk egy kevés cukorral, tehetünk rá bármilyen lekvárt és ihatunk hozzá tejet. Én kipróbáltam, hogy zsír helyett olajat használtam, de nem volt az igazi, mint ahogyan én ezt megszoktam.

A hozzávalókat annyi tejjel keverjük össze, hogy igazán sűrű, nehezen önthető masszát kapjunk. Vagyis inkább csak kanállal tudjuk kikaparni a tálból.

Egy lábosba feltesszük a zsírt, miután elolvadt beletesszük a sűrű masszát és szinte állandóan kevergetjük, mozgatjuk. Lassan kezd egybeállni, illetve sülni az alapanyag. Majd egy idő után látjuk, hogy egyre jobban morzsálódik, és egyben pirul is. Miután megkóstoltuk és nem érezzük, hogy nyers, ragadós lenne, elkészültünk vele.

Fogyasztás előtt meghintjük kristálycukorral, tehetünk rá lekvárt, illetve fogyaszthatjuk tejjel is.

Kapcsolódó cikk:

Tecskérli, amit tarkedlinek is hívnak

 
Hozzászólások (1)

Hibszky Anna
2014. jan. 16. (3 131 napja)
Legegyszerübben a smarnit Édesanyám készítette. Palacsinta sütőbe egy kanál zsírt tett és a főtt, kockára vágott krumplit addig sütötte és kavarta, míg morzsás lett. Lekvárral, porcukorral ettük.