szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A klasszikus stílus

Scheftsik Tamás, 2012. júl. 09.


A klasszikus stílus a letisztult, tökéletes és tradicionális eleganciát sugározza. Azok az emberek, akik ilyen szobában vannak, vagy itt fotózzák őket, megbízhatóságot és stabilitást sugároznak. Remek választás azoknak, akik szeretik a rendet, és a valóban tartós, hatalmas bútorokat. Arra azonban készüljünk fel, hogy erősen a pénztárcánkba kell majd nyúlnunk, ha a klasszikus stílust szeretnénk követni.

A klasszikus stílus

Alapok

Amikor valaki a klasszikus stílus jegyeivel szeretne dolgozni, nem árt, ha tisztában van egy-két alapvető dologgal ezzel kapcsolatban. Az egyik, és talán legfontosabb, hogy ahhoz, hogy igazán szeretnénk megfelelni a követelményeknek, akkor mindenképpen nagyobb térre lesz szükségünk. Ez nem azt jelenti, hogy egy viszonylag kisebb lakásban nem használhatjuk ezt a stílust, csupán azt, hogy ebben az esetben lényegesen kevesebb bútorral kell dolgoznunk, mint más irányzatoknál. Az igazán ideális helyek a családi házak, vagy éppen a nagypolgári lakások, ahol megfelelő mennyiségű szabad helyet tudunk létrehozni.

 

Színek

A klasszikus stílus alapvetően világos hangulattal dolgozik. Ezzel szemben rengeteg sötét tónust is használ, ami egyáltalán nem ellentmondás. Tulajdonképpen a lényeg az, hogy sikerüljön megtalálni a harmóniát az árnyalatok között, így a szoba kellően világos, de mégis elegáns és kifinomult lehet. A színek válogatása persze nem csak a falakra, vagy a padlóra vonatkozik. Oda kell figyelni a faanyagok és a textilek árnyalataira is, hiszen a harmónia szempontjából legalább akkora jelentőséggel bírnak, mint a szoba sík felületei.

 

Tárgyak, anyagok

A színeken kívül nagyon fontos az is, hogy illeszkedjenek egymáshoz a kiválasztott bútordarabok, és drapériák. Ez igaz az alapstílusra is, és az anyagokra is. A klasszikus bútorok között is vannak eltérő jellemzőkkel rendelkezők, melyek azonban tökéletesen egy-egy csoportba oszthatóak. Ilyenek a XIV. Lajos korát idéző stílbútorok, melyek kecses eleganciát sugároznak. Erősen díszítettek, így nem éppen a feltűnést nélkülöző darabokról beszélünk. Első ránézésre nem éppen a legkényelmesebb darabok, de a „megfelelő” használatnál (vagyis nem lehet bennük úgy elnyújtózni, mint a mai, nagy és széles, körkörösen párnázott kanapékon vagy fotelekben) nagyon is kellemes bennük ücsörögni. Szintén egy kellemes csoportot képeznek az angol klasszikus lakberendezés kellékei. Itt jellemzően szintén kecses darabok vannak, ám anyagában inkább a bőrt részesíti előnyben, mint az előző, melynél a szövet dominál.

 

A szobában a több helyen is elhelyezett kis dohányzóasztalok, illetve a magas telefonasztalkák is hozzátartoznak az összhatáshoz. Ezekre kerülhetnek a robosztus, törékeny vázák, és bennük a válogatott és mindig frissre cserél vágott virágok. Szintén elmaradhatatlan kelléke ezeknek a szobáknak a kandalló, mely akkor is szinte kötelező, ha begyújtani sohasem szándékozunk bennük. Fontos hangulati elem lehet a csillár is, hiszen itt egyáltalán nem jellemzőek a plafonra simuló, minél kevesebb helyet elfoglalni igyekvő darabok. Ha igazán a stílushoz illő világítótestet szeretnénk, akkor mindenképpen a csiszolt üveg vagy kristálydarabokból kirakott csillárok között érdemes válogatnunk. Ez nem lesz olcsó mulatság, de a klasszikus elképzelések egyébként sem tartoznak az olcsón megvalósítható ötletek közé. Szerencsére napjainkban már nem csak egyetlen árnyalatban juthatunk hozzá a mennyezeti díszeinkhez, így azok sem fognak csalódni, akik egy kevés extrémitást is szeretnének a szobába csempészni.

 

Szintén fontos kellékek a függönyök és sötétítő anyagok. Ezek anyaga valamilyen előkelő textília, csipke, selyem, vagy éppen bársony, attól függően, hogy melyik illik jobban a bútorokhoz, és a nagy, hangsúlyos szőnyegekhez. A sötétítőfüggönyöket mindenképpen tegyük fel az ablakra, és mit a színházban, rendezzük őket az ablak széléhez (tipp: ha már a ház tervezésénél tudjuk, hogy ezt a stílusirányzatot szeretnénk követni, akkor érdemes kifejezetten nagy ablakokkal dolgozni, hogy a sötétítés ellenére is elegendő fény jusson be a lakásba).
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!