szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A koleszterincsökkentő mandarin

Sulyok Józsefné, 2008. nov. 14.


Ez az a gyümölcs, ami általában mindenki szeret. Ennek oka a finom édeskés íze és az, hogy könnyen megszabadulhatunk a héjától! Emellett számos kedvező hatása is van. Nézzük!

 

Eredete, hagyományai

A mandarin Kínában és Vietnámban őshonos. Európában csak a XIX. század elején jelent meg, Amerikában pedig 1840 környékén. A népgyógyászok rendszeres fogyasztását koleszterincsökkentőnek és rákmegelőző hatásúnak tartják.

 

Élettani hatásai, összetétele

Vérkoleszterint csökkentő hatóanyagot tartalmaz. A mandarin a narancshoz és a grépfrúthoz hasonlóan, héjában és membránjában található pektin csökkenti a vér-koleszterinszintet, így rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a vér-koleszterinszintet csökkentő táplálkozáshoz.
Rendszeres fogyasztása esetén csökken a rákos megbetegedések kockázata.
Azokon a területeken, ahol a citrusfélék fogyasztása jelentős, a rákos megbetegedések okozta halálozási arány kisebb. Svéd kutatók megállapították, hogy a hasnyálmirigyrákban szenvedő betegeknél elenyésző volt a citrusfélék és a sárgarépa fogyasztása.
Holland kutatók szerint a gyomorrák kialakulásának rizikóját csökkentik e déligyümölcsök. A citrusfélék rákellenes hatása, így a mandariné is, egyrészt az igen erős antioxidáns hatású C-vitaminnak, másrészt magas élelmi-rost tartalmuknak tulajdonítható.


Tipp!

Gyümölcssaláta mandarinnal

Hozzávalók: 1 nagyobb körte, a nagyobb alma, 3 kisebb mandarin, 1 kis fürt szőlő, 1 citrom, 2 dl szűrt alma, vagy szőlőlé.

A körte és az alma magházát eltávolítjuk, majd a gyümölcsöt kis kockákra vágjuk. A mandarint cikkekre szedjük, a szőlőszemeket a szárról leszedjük. A citrom levét kicsavarjuk. Tálba öntjük a gyümölcsöket, a citromlével átkeverjük, és hozzáöntjük a gyümölcslevet. Jól behűtve tálaljuk.


Citrusfélék, köztük a mandatinnalKapcsolódó cikk:
Egzotikus növények, citrusfélék

 

Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés,
Hobbi
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!