szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A környezettudatos építészet öt aranyszabálya - Videóval

Szépzöld, 2011. jan. 14.


Az egyik legfontosabb elvárás az otthonainkkal szemben az időtállóság, amely immár magában foglalja az épület szilárdságán, stabilitásán túl a fenntarthatóság, az épített és a természetes környezethez való illeszkedés követelményét is.

A környezettudatos építészet öt aranyszabálya - Videóval

Alábbi összefoglalónkban most azt tíz olyan alapvető szabályt ismertetünk meg olvasóinkkal, amelyek betartása nélkül egy lakásként szolgáló épület nem lehet teljesen környezetbarát és a távolabbi jövőre nézve is fenntartható.


1. Tartsunk mértéket!
Minden már a tervezéskor eldől: a házunk mekkora lesz, milyen lesz a helyiségek elosztása stb. Azonban azt mindenki tudja, hogy egy ház megépítése és főként: a későbbi fenntartása jelentős költségekkel s vett energiaráfordítással jár. Így mindenképpen hosszú távra gondolkozzunk, mérjük fel erőforrásainkat és tervezzünk racionálisan: gondoljunk arra, hogy a ház kb. 80-100 éves életciklusa alatt hogyan alakulhat ház energia-fogyasztása, a felújítások-javítások becsült költségei, az adók és egyéb, kötelező anyagi terhek.

 

2. "Építsünk" a körfolyamatokra!
Bizonyos egyszerű megoldásokkal és egy kis tervezéssel a házunkban körfolyamatok alakulhatnak ki már a megépítés előtt. Sokat érhetünk el a megfelelő tájolással, térszervezéssel, szerkezettervezéssel is. Gondoljunk az esővizek összegyűjtésére és újra- felhasználására. Megfelelő építési módozattal (ld. passzívház) még az általunk és a háztartási berendezések által leadott hőt is a belső térben tarthatjuk, ezzel is csökkentve a fűtés, főzés költségeit.

 

3. Aknázzuk ki a megújuló energiákat!
Az építkezés megkezdésekor mindenképpen hasznos, ha a nem megújuló, hagyományos energiaforrások mellett (földgáz, villamos áram) alternatív, azaz megújuló erőforráshasználati-lehetőséget is kiépítünk (pl. napkollektor, hőszivattyú, pelletkazán stb.). Igyekezzünk olyan megoldásokat választani, melyek megvalósítását adott esetben kormányzati, helyi önkormányzati támogatás is segíti.

 

4. Használjunk természetes és egészséges építőanyagot!
Egy fenntartható ház építésénél alapvető szempont az építési anyagok átgondolt használata. Mindenképp figyelmet kell fordítanunk arra, hogy ezen anyagok természetes eredetűek legyenek: azaz 80-100 %-ban megújítható, vagy ásványi nyersanyagot tartalmazzanak, egészségre ártalmas összetevő ne legyen bennük, toxikus anyagot vagy eljárást a gyártás során ne használjanak, valamint felhasználása után ne keletkezzen veszélyes hulladék. Fontos követelmény, hogy mindezek mellett járuljon hozzá az ember testi-, lelki egészségéhez.

 

5. Minimalizáljuk a hulladéktermelést!
Sok esetben az általunk termelt hulladékot, szennyvizet újra felhasználhatjuk, ezzel csökkenthetjük otthonunk ökológiai lábnyomát és a környezetünket terhelő, károsanyag- kibocsátásunkat. Ma már lehetőség van a szennyvizek helyben történő tisztítására, és visszaforgatására, a szelektív hulladékgyűjtésre, komposztládák elhelyezésére a kertben. Ebből a szempontból is lényeges, hogy olyan termékeket (csomagolóanyagokat, építőanyagokat, berendezéseket) vásároljunk otthonunk használata során, melyek újra-hasznosíthatóak és nem növelik a háztartás/építkezés hulladéktermelését, emisszióját. Forrás: www.epitinfo.hu  


Kapcsolódó könyvek:
Zöldkönyvek
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!