szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A leander veszedelmes kártevője: a pajzstetű

Topor Erika, 2014. júl. 15.


A leander pajzstetűt könnyű észrevenni, viszont ekkor már komoly károkat is okoz az egészségesnek tűnő növényeken. Amikor ilyet észlelünk, hamar védekezni kell ellene, mert gyorsan terjed.

A leander veszedelmes kártevője: a pajzstetű

Télen a takácsatka, nyáron a pajzstetű okozza a legtöbb kárt a leanderekben. A leveleken megjelenik a mézharmat, ettől ragadós, fényes felületűvé válik a levél. A mézharmat nem más, mint az apró állatok nyálának és ürülékének keveréke.
Első lépésként állítsuk a növényt – amennyiben van erre mód – a kádba, és langyos vízzel mossuk le jó alaposan a leveleket, hajtásokat. Szárítsuk meg a leveleket, vigyük vissza az erkélyre, majd ha már megszáradtak a levelek, akkor jöhet a vegyszeres kezelés is.

Figyeljünk az első jelekre!

Tavasszal, amikor kikerül teleltetési helyéről a növényünk a balkonra, vizsgáljuk meg alaposan. A bimbók esetében előfordulhat ilyenkor, hogy besülnek, nem tudnak kinyílni. Ilyenkor a teljes növekedés lelassul, a levelek fakó színűek lesznek, sodródnak, lehullnak, és a felületükön megfigyelhető a már említett mézharmat helyenként feketésebb elszíneződéssel.

A pajzstetű szabad szemmel is látható kártevő. Szakkönyvek szerint két pajzstetű faj károsítjai a leandert.
Az üvegházi teknős pajzstetűt (Saissetia hemisphaerica) csak néhány esetben figyelték meg leanderen. A teknős pajzstetvek nagy méretűek, 2 mm-nél is nagyobbak, így szabad szemmel jól láthatóak. Akár az 5-6 mm-es méretet is elérhetik! A pajzs igen domború, és nem emelhető le a rovar testéről.

A leggyakoribb pajzstetű faj a leandereken az oleander pajzstetű – nevét is a leander latin nevéből kapta (Nerium oleander után). Az oleander pajzstetű (Aspidiotus nerii) sokkal kisebb, mint a teknőspajzstetű. A nőstény rovar pajzsa mindössze 1.5-2 mm, a hímeké még kisebb. Ettől függetlenül szabad szemmel láthatóak, ezért nagyító használata nélkül is könnyen azonosíthatók. Pajzsuk fehér vagy szürkésbarna, hosszúkás, lapos, és leemelhető a rovarról. (A teknőspajzstetűvel ellentétben, ahol nem emelhető le a rovarról a pajzs.) A pajzs alatt a rovar halványsárga, kerekded és középen kiszélesedő. A pajzstetű ragadós váladékot, mézharmatot termel ennél a fajnál is. Ez a mézharmat lecsurog az alatta levő levelekre, és máris látható az állat jelenléte akkor is, ha eddig nem vettük volna észre az apró kártevőt.


Az elején említett mézharmat mellett sokszor feketés foltok jelennek meg, ami nem más, mint a korompenészgomba. ennek a gombafajnak értékes táptalaja a mézharmat, így a levelek felületén sötétszürkés-feketés elszíneződések is megjelennek.

Hogyan védekezzünk a pajzstetű ellen?

Mivel a leandereket látványos és emberközeli (és kisállat-közeli) helyekre tesszük, így a védekezésnél is olyan szereket kell használni, melyek emberekre és kisállatokra veszélytelen.
Amennyiben a kártevő télen jelentkezik, amikor lakásban tartjuk teleltetés céljából a növényeket, rovarölő szereket nem ajánlok. Ebben az esetben – és ha időben észrevettük a kártevő jelenlétét – akkor elegendő lehet a mosószeres vízzel való fürdetés. Ebben az esetben egy rongy vagy szivacs segítségével gyengéden mossuk le a hajtásokat, leveleket. A mosószeres mosdás után érdemes tiszta vízzel lezuhanyozni a növényt.

Kapcsolódó cikk:

Vigyázz! Mérgező növények a kertünkben!

 

 

 


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia