szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Magasban elemükben vannak

Sulyok Józsefné, 2016. jan. 05.


A magashegységek és távoli északi területek növényei  nemcsak tűrőképességükkel, hanem szépségükkel is elkápráztatnak bennünket. 

Magasban elemükben vannak

Cifra kankalin

Ez a növény egészen rövid és finom szőrös tőkocsányt fejleszt, levelei levélrózsát alkotnak. A tőkocsány ernyővirágzatban végződik, virágok rövid kocsányúak. A növény nemcsak nagy virágaival, hanem húsos leveleivel is feltűnő jelenség. Dolomitos vagy mészköves talajon telepszik meg. Közép-Európa hegységeiben honos, (Alpok, Kárpátok) elsősorban árnyas sziklarészeken, szurdokokban.

Orvosi medveszőlő

Alacsony, erősen elágazó szárú cserje, melynek bőrszerű levelei vannak. Virágzata laza, bókoló fürt, mely többnyire 3-7 virágból áll. Sötétvörös, csonthéjas termést képez. Nyílt sziklákon, törmeléken vagy fenyéres erdőkben többnyire szilikátos talajon vagy mészkövön él. A dombvidéktől a középhegységig terjedt el, Brit szigetektől az Uralig, Dél-Európát ás a Kaukázust is beleértve. Tannin és arbutintartalma miatt gyógynövény gyanánt is ismeretes.

Havasigyopár

A havasigyopár már jó messziről megragadja a figyelmünket molyhos szárával, leveleivel és fészekvirágzatával, aminek következtében az egész növény hófehérnek tűnik. Apró, félgömbre emlékeztető, sárga fészekvirágzatait csillagszerűen elhelyezkedő, különböző nagyságú, fehéren molyhos levelek veszik körül. Közép és dél-európai magashegységekben nő, valamint az Alpokban, Kárpátokban, Balkán-félszigeten, Közép-Ázsia hegyvidékéig megtalálható.

A magashegység virágoskertje:

Havasi tárnics

Egyéves, gyengéd, kopasz növény, gyakran tőből elágazik, és több virágot nevel, kis tőlevélrózsát is képez. Levelei oválisak vagy lándzsásak, virágai kicsik, felállók, magánosan állnak a hajtásvégeken. Köves oldalakban főleg dolomiton és mészkövön él a közép-európai magashegységek havasi és alhavasi övében.

Buglyos szegfű

Erőteljes, finoman hamvas, kevéssé elágazó szárat nevelő növény átellenes állású levelekkel. Virágai laza bogas virágzatot alkotnak. Jellegzetes ismertetőjük, hogy a szirmok lemeze csaknem a tövéig rojtos. Hegyi réteken él, valamint eurázsiai hegyvidékeken. Igen sok változatban bukkan fel egész földrajzi elterjedési területén, ahol néhány alfajt is képez. A faj lápréteken hazánkban is megtalálható.

Tavaszi kökörcsin

Áttelelő, bőrszerű levelei néhány hosszúkás levélkére tagolódnak, amelyek csúcsukon erősen csipkés, hasogatottak. A virágot fejlesztő szár csúcsán, a virág alatt rövid, keskeny, elálló gallérozó fellevelek találhatók. A virágzatot színes, kívül szőrös csészelevelek alkotják. Élőhelyei nagyon különbözők: síksági homoki réteken vagy erdei fenyvesekben, a hegyvidéken az alhavasi öv füves lejtőin, többnyire szilikátos talajokon, Európában a Pireneusoktól az Alpokon át a középhegységig előfordul.

Illatos rózsásvarjúháj

Ez a bokros termetű évelő elérheti akár a 40 cm-es magasságot, szárai húsosak, levelei szórt állásúak, lándzsásak vagy hosszúkás tojásdadok, sűrűn helyezkednek el. Összefüggően elterjedt egész Európába, Ázsia és Észak-Amerika északi régióiban. Számtalan alfajt képez, melyek elsősorban virágaik színében és levelük alakjában térnek el egymástól. Ezért Európában többnyire a sárga, csúcsuk felé vöröses szirmú, míg Kelet-Ázsiában az ibolyaszínű virágú növények általánosak.

Havasi törpebogáncs

Legfeljebb 40 cm magas évelő, egyszerű, felálló szára egyetlen hajtásvégi fészekvirágzatot hordoz. Tőlevelei rövid nyelűek, a hátoldalán szürkésen molyhosak. Virágzatuk rövid kocsányúak, ibolya-lila színűek. Magashegységi növény, mely valamennyi közép-európai magashegységben fordul elő, elsősorban gránitalapú talajon.

Magyar harangrojt

Évelő növény, nyeles, bőrös, áttelelő levelű tőrózsát képeznek. Virágai laza, szárvégi ernyőben nyílnak, a párta harang vagy tölcsér alakú, rojtosra tagolódik. Rövid mirigyszőreivel ötlik szemünkbe, amelyeket a levélnyeleken és a tőkocsányokon megfigyelhetünk. A levelei lapos szív alakúak. Törpe-fenyvesekben, lucfenyvesekben nő. Egyéb fajokkal együtt havasi növényként kultúrában is megtalálható.

Kapcsolódó cikk: Így használjuk fel a kenyeret

 


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia