szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A magnóliák rövid uralkodása!

Mártha Izabella, 2014. márc. 27.


Ha szeretnénk minden nap valami újat felfedezni a kertünkben, akkor feltétlen be kell szerezni egy tavasszal virágzó magnóliát! Nagyon izgalmas azt a csodát átélni, ahogy a virágbimbók percről-percre kibontakoznak és hirtelen az egész növény virágba borul, ami alig pár napig tart. Sőt meleg időben, vagy egy fagyos éjszakán a rengeteg virág szinte pillanatok alatt teljesen megsemmisülhet!

A magnóliák rövid uralkodása!

Az elmúlt évek nemesítési munkáinak köszönhetően néhány gyenge növekedésű, korán virágzó, kompakt koronaformájú fajták kerültek a kereskedelembe. Ezek a fajták kiválóan alkalmasak arra, hogy nagyobb cserépbe vagy dézsába ültetve egy védett teraszon csodálhatjuk a virágzásukat. A 'Fragrant Cloud' egy ilyen fajta, mély rózsaszín virágai enyhén illatosak és sokáig virágoznak!

Kis tér nem jelenti, hogy le kell mondani a magnóliáról!
Ilyen helyre lehet ültetni csillagvirágú liliomfát (Magnolia stellata). Sűrű, elágazó cserje, ami 3 m magasra nő meg, de ehhez közel három évtizedre van szüksége. Ne tévesszen meg minket a fiatal növény gyors növekedése, hiszen az első évben akár 30 cm-t is nőhet, az idősebb példányok viszont már kevesebb, mint 5 cm-t nőnek évente.

Erősebben nő az előző keresztezéséből származó Magnolia x loebneri. Sűrűbben virágzik és egy kicsit később, mint a csillagvirágú magnólia, de sajnos még mindig kevésbé ismert faj.

Aki azt szeretnék, hogy nagy és sok liliomfája legyen, az több nagyvirágó magnóliát (Magnolia soulangeana) ültessen egy csoportba. A fajták hatalmas sokszínűsége felbecsülhetetlen értékei lehetnek kertünknek!

Kora tavasztól késő nyárig élvezhetjük a magnóliák gyönyörű virágait. Miután a csillagvirágú liliomfa (Magnolia stellata) megnyitja a sorozatot, több hétig a hibridek eltérő színű és méretű virágait csodálhatjuk. Ilyen a közismert Magnolia x soulangeana ’Lennei’ fajta, vagy a Gresham hibridek 'Heaven Scent' ami jó két héttel később virágzik, mint a legtöbb kereskedelmi fajta. Később csodálhatjuk a nyáron virágzó magnóliákat, mint a Magnolia sieboldii,a  Magnolia wilsonii és a gyönyörű Magnolia x wieseneri.

A nyár közepétől pedig az örökzöld magnólia (Magnolia grandiflora) virágait lehet majd csodálni!

Kapcsolódó cikk:

Kertdoktor

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia