szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A makacs pitypang

Sulyok Józsefné, 2016. máj. 10.


A pitypanggal kapcsolatos élménye talán mindenkinek van. 

A makacs pitypang

Gyerekkoromra visszaemlékezve talán ez volt a legkedvesebb vadvirág, mellyel nagyon jól eltudtunk szórakozni. Használtuk szívószálnak, lehetett vele fütyülni, virágkoszorút fontunk a virágából, és nem utolsó sorban említeném a szürkés-fehéres bóbitaszőröket, melyet versenyszerűen fújkáltunk. Ha a másik oldalát nézzük, a kertnek egy veszélyes gyomnövénye, melyet nehezen lehet kiirtani.

A gyermekláncfű hosszú karógyökerekkel rendelkezik, mely hosszan lenyúlik a földbe. Hiába nyírjuk a füvet, amelyben elterjedt, hiba kapáljuk, a földben maradt apró gyökérdarabokból is képes újra kihajtani. Mi magunk is terjeszthetjük, ha a földet egyik helyről átvisszük a másik helyre. Vegyszeres irtása csak gyom-irtószerrel lehetséges, de ebben az esetben más kerti növény is elpusztul.

Ha a fűben elterjedt ez a makacs gyom, az újrafüvesítés jöhet számításba, természetesen előtte a talajt alaposan át kell tisztítani, de még így sem garantált a gyom mentesítése. Rendszeresen gondozott veteményesekben a gyakori ásás, kapálás hatásos lehet, ápolt konyhakertben a pitypang jó eséllyel visszaszorul.

Kisebb arányú fertőzéskor a pitypang folyamatos, gyökerestől való kiszedése válhat be, ha tömegesen jelenik meg, akkor viszont csak átfogó talajmunkálatokkal vegyszeres kezeléssel távolítható el. Nehézkes módszer a takarásos növényirtás, ilyenkor fekete fóliával kell lefedni az érintett területet, ami alatt minden növény elhal. Igaz, így a kertünk hosszabb ideig fekete fóliával lesz leterítve, ami nem szép látvány.

Ha viszont nincs nagyon elterjedve a telkünkön, akkor tekintsük dekoratív vadvirágnak, amint a zöld fűben a sárga színével díszeleg.

Ennek a vadvirágnak van egy másik oldala is, ugyanis gyógynövény. A-, B-, C- és D- vitamint tartalmaz, emésztést segítő tea készülhet belőle, szára nyersen fogyasztható, mely májgyulladás ellenszere lehet, de a kesernyés íze nem igazán kellemes. Szárított gyökeréből frissítő pótkávé készíthető. 

Kapcsolódó cikk: Fa ABC
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia