szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A marasztaló munkaasztal titka

Scheftsik Tamás, 2013. febr. 25.


A munka szempontjából az egyik legfontosabb kérdés az, hogy min dolgozunk. Ez meglepő lehet, de ha az asztal nem megfelelő, akkor nagyon strapás dolog lesz bármit is elkészíteni rajta. De hogy milyen az ideális munkafelület? Mindenkinek más, de íme, néhány egyszerű tipp, hogy könnyebben tudjunk dönteni.

A marasztaló munkaasztal titka

Méret

 

Ez bizony egy fogas kérdés. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy mekkora a felület, amin dolgozhatunk. A jó író, vagy dolgozóasztalnak elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy az alkotás folyamata zavartalanul folyhasson. Hogy ez mégis mit jelent, ez attól függ, mire használjuk. Ha a számítógép van rajta, akkor kell a hely a monitornak, a billentyűzetnek, és legalább egy füzetnek és tollnak, hogy a munka zavartalanul folyhasson. A tervezőasztalról van szó, akkor a kiterített, nagyméretű papíroknak kell elférnie rajta, ha pedig íróasztalról, akkor a füzeteknek és könyveknek kell a hely. Egy gyerek asztal esetében azonban arra is gondolni kell, hogy rengeteg dolog lesz egyszerre elől: tollak, ceruzák, könyvek, papírok, játékok, stb. ez azt jelenti, hogy elég nagynak kell lennie, ugyanakkor arra is készüljünk fel, hogy méretétől függetlenül sohasem lesz rajta rend, csak ha rászólunk a gyerekre.

 

Tárolás

 

Megint csak munkafüggő, hogy kellenek-e a fiókok és az alsó szekrények egy dolgozóasztalra. Jellemzően azonban nem baj, ha van belőlük egy – két darab, mert tárolásra mindig kell a hely. Egy gyerek íróasztal esetében pedig különösen fontos a rekeszek, fiókok és szekrények megléte, mivel a tanszereit, és egyéb, a tanuláshoz szükséges eszközeit így egy helyen tudja tartani.

 

Dőlés

 

Az asztalok többsége vízszintes felületű. Ez adott esetben azonban nem a legjobb választás. Miközben dolgozunk, kénytelenek vagyunk az asztal fölé görnyedni, ami nem tesz jót a hátunknak, és persze a vérkeringésünknek sem. Ebből kifolyólag fájdalmaink lehetnek, elálmosodunk, romlik a koncentrációnk és a produktivitásunk. Ha azonban az asztal lapja egy kicsit meg van döntve felénk, akkor változik a helyzet. A kényelmes íráshoz, gépeléshez és rajzoláshoz nem kel teljesen előre görnyednünk, így sokat javulhat a teljesítményünk is. Ehhez persze nem árt egy jól kiképzett szék sem, de az asztallal az első lépést már megtettük.

 

Asztallap

 

Amikor író vagy dolgozóasztalt keresünk, sokszor elragadnak minket a divatirányzatok. Ez alapvetően nem lenne gond, de azt nem szabad elfelejteni, hogy munkaeszközt keresünk. Ez azt jelenti, hogy órákig fogunk a lapra támaszkodni, tehát nem mindegy, milyen anyagból készül. Bár valóban nagyon impozánsak az üveg és a fém felületek, nem a legjobbak. Egyszerűen azért, mert hidegek, így a könyök, és a csukló ízületet is lehűtik, ami gyulladáshoz és fájdalomhoz vezet hosszútávon. Ha mindenképpen ilyen darabot szeretnénk, akkor vegyünk hozzá egy nagyobb, asztallapra tehető naptárat, vagy műanyag fedőt. De a legjobb az, ha megmaradunk a természetes fánál, ami szobahőmérsékleten nem befolyásolja az ízületeink működését.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia