szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A mediterrán kert ékessége

Sulyok Józsefné, 2010. jan. 15.


A Földközi-tenger körüli országok tájainak hangulatát idéző európai olajfák itthon is díszíthetik kertünket. Igazi mediterrán kertet varázsolhatunk segítségükkel és harmonikus egységet alkothatnak a már meglévő citromfáinkkal és leandereinkkel.

Az európai olajfa - Olea europaea - 10 méter magasra megnövő örökzöld fa, törzse csomós-görcsös, többnyire megtekeredett. Szürke gallyain ép szélű lándzsás, színükön sötétzöld, fonákjukon ezüstösen csillogó 5-10 cm hosszú levelek találhatók. Fehérlő, összenőtt sziromlevelei négy kiszélesedő, ovális karéjjal és két kiálló porzóval. A virágok kicsi felálló gomolyt alkotnak. Termése tojásdad alakú, zöld-fekete csonthéjas termés (az úgynevezett olajbogyó), egy kőmaggal.

Élőhelye: főképp az ún. macchia növénye, száraz, köves talajon található meg, ahol tövises vad alakja is előfordul. Törzse tőből elágazik, (cserjeszerű), termései aprók, kerekdedek, a levelei az európai olajfához viszonyítva fele nagyságúak.
Az európai olajfa gyakran kivadul az ültetvényből. Dél-Európában már az ókorban a legfontosabb termesztett faj volt, eredetileg Észak-Afrikából származik. 500-800 m magasságig megtalálható.

Az egész Földközi-tenger térségében elterjed, május és júniusban virágzik. Rovarmegporzású, a két magházüregből mindig csak az egyikben képződik mag. A termesztett olajfát sarjakról, illetve hajtásokról szaporítják. Sóval és ecettel eltett olajbogyót Dél-Európában számos ételek készítésénél használják. Főképpen olívaolajat nyernek belőle, az érett termés csaknem 50%-a olívaolaj.

A leveleiben találhatók glikozidok, viaszok, szerves savak, fenolok, gumi. Az olajban gliceridek, koleszterin és lecitin. Levelei alkalmasak vérnyomáscsökkentésre, erek kitágítására, serkenti az epeképződést és az ürülést, valamint kenőcsalapanyagként is alkalmazzák. A levelek gyűjtési ideje március-május, a termés gyűjtése pedig az érésnek megfelelően.

De hogyan érkezett az olajfa Magyarországra?

A mediterrán országok kertészetei közül jó néhány arra specializálódott, hogy az elhagyott, elhanyagolt ültetvények olajfáit cserepekbe ültetik, s amelyek túlélik az átültetést azokat étékesítik.

Gondozzuk a leanderekhez hasonlóan, félfás hajtása dugványozható. A szárazságot jól tűri, de fontos, hogy megfelelő vízmennyiségről gondoskodjunk, a túlöntözést nem bírja.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia