szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A mediterrán kert ékessége

Sulyok Józsefné, 2010. jan. 15.


A Földközi-tenger körüli országok tájainak hangulatát idéző európai olajfák itthon is díszíthetik kertünket. Igazi mediterrán kertet varázsolhatunk segítségükkel és harmonikus egységet alkothatnak a már meglévő citromfáinkkal és leandereinkkel.

Az európai olajfa - Olea europaea - 10 méter magasra megnövő örökzöld fa, törzse csomós-görcsös, többnyire megtekeredett. Szürke gallyain ép szélű lándzsás, színükön sötétzöld, fonákjukon ezüstösen csillogó 5-10 cm hosszú levelek találhatók. Fehérlő, összenőtt sziromlevelei négy kiszélesedő, ovális karéjjal és két kiálló porzóval. A virágok kicsi felálló gomolyt alkotnak. Termése tojásdad alakú, zöld-fekete csonthéjas termés (az úgynevezett olajbogyó), egy kőmaggal.

Élőhelye: főképp az ún. macchia növénye, száraz, köves talajon található meg, ahol tövises vad alakja is előfordul. Törzse tőből elágazik, (cserjeszerű), termései aprók, kerekdedek, a levelei az európai olajfához viszonyítva fele nagyságúak.
Az európai olajfa gyakran kivadul az ültetvényből. Dél-Európában már az ókorban a legfontosabb termesztett faj volt, eredetileg Észak-Afrikából származik. 500-800 m magasságig megtalálható.

Az egész Földközi-tenger térségében elterjed, május és júniusban virágzik. Rovarmegporzású, a két magházüregből mindig csak az egyikben képződik mag. A termesztett olajfát sarjakról, illetve hajtásokról szaporítják. Sóval és ecettel eltett olajbogyót Dél-Európában számos ételek készítésénél használják. Főképpen olívaolajat nyernek belőle, az érett termés csaknem 50%-a olívaolaj.

A leveleiben találhatók glikozidok, viaszok, szerves savak, fenolok, gumi. Az olajban gliceridek, koleszterin és lecitin. Levelei alkalmasak vérnyomáscsökkentésre, erek kitágítására, serkenti az epeképződést és az ürülést, valamint kenőcsalapanyagként is alkalmazzák. A levelek gyűjtési ideje március-május, a termés gyűjtése pedig az érésnek megfelelően.

De hogyan érkezett az olajfa Magyarországra?

A mediterrán országok kertészetei közül jó néhány arra specializálódott, hogy az elhagyott, elhanyagolt ültetvények olajfáit cserepekbe ültetik, s amelyek túlélik az átültetést azokat étékesítik.

Gondozzuk a leanderekhez hasonlóan, félfás hajtása dugványozható. A szárazságot jól tűri, de fontos, hogy megfelelő vízmennyiségről gondoskodjunk, a túlöntözést nem bírja.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim

2020.június 16., kedd / 21:15

Van-e remény, hogy növényem újra kihajtson?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia