szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A megunhatatlan gyümölcsök

Sulyok Józsefné, 2015. aug. 11.


Őszibarack, körte és guava: ebben a hőségben megváltást kínálnak ezek a hűsítő  gyümölcsök.

A megunhatatlan gyümölcsök

Őszibarackfa

Az őszibarackfák, mint pl. az önbeporzó ’Piattafortwo’ új fajta, enyhe éghajlatú vidéken márciusban kezdenek virágozni, és gyakran kárt tesznek bennük a késői fagyok. Ezért a fát csak kevéssel a virágzás előtt, vagy közvetlenül azután metsszük meg, mert ilyenkor könnyebben felismerhetők a sérült részek. Az elfagyott rügyek, virágok elszáradnak és megbarnulnak.

Az őszibarack más gyümölcsfákkal szemben egy jellegzetes sajátossággal rendelkezik. A gyümölcs ’valódi’ termőágakon alakul ki, amelyeken a virágrügyek mindig két levélrügy között ülnek. Ezeknek az ágaknak csak a csúcsát szabad lecsípni. De hamis termővesszők is nőnek, amelyeken a levélrügyek mellett magányos virágrügyek is feltűnnek. Ezek hamarosan lehullanak, mivel nincs elég levél, ami a tápanyagellátást biztosítsa. Az ugar és áltermő-hajtásokat vágjuk vissza rövid csonkra. Az ebből kihajtó termőcsokor illetve új ághajtás szolgál alapul a rendszeres fiatalító metszéshez.

Oszlopos körtefa

Az oszlopos növésű gyümölcsfák kiválóan alkalmasak keskeny sövénynek a kert szélére, a terasz mellé védőparavánnak. Kicsi kertbe is több különböző fajtát lehet ültetni oszlopos fákból, ezáltal biztosítjuk a beporzást.

Új fajta, a ’Decora’ oszlopos körte, melynek zöld gyümölcse a napos oldalon pirosra színeződik, aromás húsa pedig szinte elolvad a szánkban. Az ’Obelisk’ vagy ’Concorde’ fajták szintén oszlopos növésűek, a gyümölcs szorosan a törzs mellett érik a 10-20 cm-es oldalágakon. A hosszabbra nyúlt hajtásokat június végén vágjuk vissza 10-15 cm-re.

Sárga guava

Ez a sárga gyümölcsű (Psidium littorale) újdonság Brazíliából származik, nálunk dézsás növényként tartható, mérsékelten fűtött télikertben. A faj sárga gyümölcsű változata az (Arasa guava). Lombja örökzöld, illatos, önporzó virága kora nyáron nyílik. A 150 cm-re növő növény sárga gyümölcse októberben érik, és finom gyümölcsös aromája van. Nyárin a növény kint tartható a szabadban, védett helyen. 10-15 fok közötti hőmérsékleten és világos helyen kell teleltetni.

Kapcsolódó cikk: Különlegesség a kertben: tomatillo

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia