szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így dideregnek a méhek!

Sulyok Józsefné, 2014. okt. 07.


A méhek beteleltetése most sürgető feladat a méhészek számára. De mit kell tudnunk nekünk laikusoknak ezzel kapcsolatban?

Így dideregnek a méhek!

Szeptember második felét követően eljön az ideje a majdani téli fészek végleges berendezésének és az élelemkészlet esetleg szükséges kiegészítésének. A hangsúly a kiegészítésen van. Hiba lennek, ha a teljes téli készletet ilyenkor kellene a családokkal előkészíttetni. Az sem helyes, ha a méhcsaládokat arra ösztönözzük, hogy még szeptemberben is sok fiasítást gondozzanak. A megfelelő téli népességről, júliusban és augusztusban kell gondoskodnunk.

A téli készlet kiegészítésének megkezdése előtt fel kell mérni méhcsaládjaink helyzetét. Ezért vizsgálatot kell tartanunk.
A jó telelés feltételei a következők: jó anya, sok, zömmel fiatal munkásméh, bőséges, jó minőségű, a fészek lépjeiben elraktározott élelem, jó hő-gazdálkodás és nyugalom.

Jó anyáról már a nyár folyamán kellett gondoskodnunk. De ha valamelyik, azóta elveszett, feltétlenül pótolni kell. Az anyátlanul betelelő család sorsa a biztos pusztulást jelenti.
A népesség mennyiségéről és minősségéről is a nyár folyamán kellett gondoskodnunk. A kis kaptárakban vagy nagyokban kettesével tartott családok mindig gyengébben telelnek be, mint azok, amelyek megfelelően nagy kaptárban magukban vannak.

Minél népesebb a család, annál biztosabb, hogy sikeresen telel át. Öt léputcánál gyengébb családot önállóan ne teleljünk be. Ilyeneknél jó telelést csak akkor várhatunk, ha más családokkal közös kaptárban teleltetjük be. Így két egymás mellett lévő család közös telelőcsomót alkot, és mindkettő jól telel. Nagyon ügyeljünk arra, hogy a két család közötti választó tökéletesen zárjon.

Az élelem mennyiségét úgy kell megosztanunk, hogy az akác virágzásáig, még erős, hosszú télen is kitartson, akkor is, ha addig számottevő hordás nem lenne. A méhcsalád a teljes nyugalom időszakában, amikor nem gondoz fisítást, kevesebbet fogyaszt. Ugrásszerűen nő azonban a mézfogyasztás, mikor az anya megkezdi a petézést. A legtöbb mézet a méhek márciusban és áprilisban fogyasztják.

Egy méhcsalád téli mézszükséglete 20-25 kg. Az természetes, hogy a népesebb családok többet fogyasztanak, mint a gyengék.

A hő-gazdálkodást a fészek szűkítésével és felső takarással javítjuk. A kaptár hőmérsékletének mindenféle mesterséges szabályozása, növelése káros. Ilyesmivel ne is próbálkozzunk. Ugyancsak káros a méhek meleg helyiségben való teleltetése. A nyugalom megőrzése novembertől február elejéig a legfontosabb.

A méhcsalád mindig a kijáró közelében rendezi be téli fészkét. A fészek központjában azok a lépek vannak, amelyekből legkésőbb kelt ki a fiasítás, és kisebb-nagyobb részük üres. A méhek a téli fészket nem szívesen rendezik be közvetlenül a kaptár oldala mellett.
A fentiekre figyelemmel a fészket fekvő kaptárakban úgy rendezzük el, hogy annak széleire a legmézesebb lépek, közepében pedig a fiasításosak, illetve részben üresek kerüljenek. A méhek által takart, általában 6-8 lép után egy-két keretnyi hézagot hagyunk. Ezzel megelőzzük, hogy a méhek a cukorszirupot a fészken kívüli lépekbe raktározzák.

Ha két család telel egy kaptárban, a méhek szívesen rendezik be a téli fészket a közöttük lévő választó mellett. Így a két család méhei közös telelőcsomót alkotnak, egymást segítik a hő-gazdálkodásban.

Gyakori, hogy a petézést is a válaszfal melletti lépen kezdi az anya. A méheknek ezt az igyekezetét vesszük figyelembe akkor, amikor téli fészküket a választó mellet rendezzük be. Ha ez nem oldható meg úgy, hogy a kijáró a fészek lépjeire nyíljék, akkor távolabbi kijáró is megfelel. Ebben az esetben a méhek a kaptár üreges részén, mint előtéren át juthatnak be a fészekbe. Két dologra azonban ügyelni kell. A fészket oldalról záró válaszfalon átjáró legyen, és a kaptár kijárójánál levő része teljesen üres legyen.

Hunor kaptárban általában az alsó fiókban szokás teleltetni. Ebben az esetben a téli fészek előkészítésekor a mézkamrát levesszük, illetve kiürítjük. Ha a felső fiókban akarunk teleltetni és a fészek még alul lenne, azt felülre helyezzük.

Alacsony keretes rakodóban a családok két fiókon telelnek. Rendezésnél a felsőbe kerüljenek a jó mézes, az alsóba a fiasításos és kevésbé mézes, illetve üres lépek. A fészek rendezése közben megbecsüljük a lépekben levő méz mennyiségét. Teljesen teli nagy Boczonádi lépen 3,5 kg, nagy Boczonádi fél-keretben 1,6 kg, a Hunorban 2,5 kg mézzel számoljunk. A részben megtöltött lépek méztartalmát ezekhez a mennyiségekhez arányosítjuk.

A fészek rendezése és a készlet kiegészítése során vegyük figyelembe, hogy édesharmat-mézek telelésre általában alkalmatlanok. Ezért azokat a lépeket, amelyekben ilyen méz van, vegyük ki a fészekből, még akkor is, ha ezzel cukorszükséglet növekszik.

A fészek elrendezése után behelyezzük az etetőt, kiszámoljuk hány kg. élelemre van szükségük. A hiányt etetéssel pótoljuk. Miután valamennyi család megkapta a szükséges mennyiséget, ismét felmérjük a helyzetet. Azt ellenőrizzük, hogy valóban meg van-e a családoknál a szükséges élelem. Amennyiben nem találjuk elegendőnek a mennyiséget, akkor még adunk néhány adag élelmet. Ezután már csak az utolsó szemle van hátra, amit október elején vagy közepén tartunk. Csupán azt ellenőrizzük, hogy a méhek a fészek lépjein ülnek-e, és megfelelőre szabtuk-e fészküket.

Ha a méhek nem takarják jól az összes lépet, akkor a fészket megfelelően szűkítjük. A fölösleges lépeket a fészken kívülre tesszük. Ha a méhek a szélső lép külső oldalát is sűrűn takarják, esetleg a fészektől távoli lépeken is ülnek, vagy a fészek melletti üres részben csomóban lógnak, akkor a fészket egy léppel bővítjük.

Ekkor a fészket már véglegesen le is takarhatjuk, de ezzel a hidegebb idők beköszöntéséig is várhatunk. A fészket felülről deszkával, vászonnal vagy valamilyen más anyaggal takarjuk, amelyet a méhek nem rágnak ki. A felső takarót vagy közvetlenül a keretre, vagy az azokra fektetett lécekre rakjuk. A pára belső lecsapódását előzhetjük meg, ha a takarás oldalán néhány cm-es rést hagyunk.

A kijárókat a szél és a cinke elleni védelméről gondoskodjunk. Erre a célra használjunk kátránypapírt, de jó vékony deszka, farostlemez is.
Helyes, ha a kaptárakat a téli időszakra egyesével vagy csoportosan kátránypapírral vagy műanyag fóliával takarjuk. Ezzel élettartamukat meghosszabbítjuk.

Kapcsolódó cikk:

Így készítsük a méheket a télre!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia