szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A méhek téli ellenségei

Sulyok Józsefné, 2013. jan. 02.


avagy a Méhészkedés 12 hónapja - Január

 
Januárban legfontosabb a méhek téli nyugalma. Ezt több állat, sok tényező zavarja meg. Leggyakrabban a cinkék, amelyek különösen a felső kijárót kedvelik. Tömegesen, kitartóan támadnak, riasztás után hamar visszatérnek. Egyénileg, de leginkább csoportostól lepik el a méhest a kora reggeli órákban. A másik támadási hullám délután, estefelé indul.
 

A méhek téli ellenségei

Állandó zaklatásuk nemcsak megapasztja a méhek számát, de sokkal nagyobb kárt is tesz. A nyugtalanított méhek megszívják magukat a hideg mézből, szétszélednek a fagyos kaptárban, hiszen csak a fészekgömböt fűtik. A családnál előbb-utóbb hasmenés tör ki, ami az egyéb betegségeknek is a melegágya.


A hívatlan vendégek ellen tarka tollakat fűzzünk sorba kötözőspárgára, ezt feszítsük ki a kaptár kijárója elé úgy, hogy lengedezve se érje el a kaptárt. A légmozgás megforgatja a tollakat, és a riadó cinkék nem mernek a kijáróra telepedni. Még hatásosabb védekezés, ha hagymászsákokból hálót feszítünk ki a kijáró elé a röplécre, hogy a cinkék ne érjék el a kijárót.
A riasztáson túl, etetéssel is el lehet szoktatni a cinkék hadát a méhesünktől. Távolabb olajos-magvakat tegyünk ki, vagy szalonnát akasszunk a fákra. Irtani kár lenne őket, hiszen nagyon hasznosak.

 

Ritkább, veszedelmesebb téli ellenség a harkály. A kora délelőtti órákban hajtja az éhség, a méhest előbb becserkészi, majd sajátos ujjaival megkapaszkodik a kaptárok függőleges falán. Forgácsoló munkáját a kijárónál kezdi. Percek alatt elkészül a rés, amin a fakopáncs benyújtja szigonyos, tapadós nyelvét és mohón szedegeti a dermedt méheket. Az erős zajra a méhek felduzzadnak, szétmásznak a kaptár hideg részeibe és elpusztulnak. A megtámadott családok ritkán érik meg a tavaszt. Ha mégis, akkor kikeletre a hasmenés végez velük.
Riasszuk! A fényes, zajos függelékek, lengő bábok a harkályra is hatnak, a műanyag háló távol tartja a bátor, gyors, de mégis gyanakvó madarat.

 

Sok méhesben gondot okoznak a kapirgáló csirkék, amelyek szívesen szállnak a kaptárok tetejére, különösen havas időkben. Amikor enyhül az idő télen, és a családok megmozdulnak, a tyúkok készenlétben állnak. Hasonlóan veszélyesek a méhesbe szabadult sertések, mert a kaptárok körül túrnak, a ládák sarkánál röfögnek, fellökhetik a méhlakást.

 

Lehullást okozhat az egerek zavaró tevékenysége is. Az egér nemcsak ősszel, hanem legcsikorgóbb hidegben is bejut a védetlen kijárónyíláson vagy a nem jól záró szellőzőn. Jelenlétét a méhek nyugtalan zúgása, belső futkosása, az alsó kijáró előtti viaszdarabkák jelzik.


Óvatosan függesszünk sötét zsákot a kijáróra, nehogy a fürge rágcsáló meglépjen. A gyanús családot nem kell megbontani a fészkében. Zajmentesen húzzuk ki a fészek alól az alátétpapírt, amin már láthatjuk az egér jelenlétére utaló hulladékot. Kedveli a gyékénypárnát, sarkokat és a keretlécek alját. Gyakran fészkel az oldaltakaróba. Pálcikával könnyen ki lehet piszkálni vackából. Csali lehet sajt vagy hagymás kolbász.

 

A méhek nyugalma


A méhes közelében ne tároljunk olyan anyagokat, amelyek folyamatos elszállítása zajjal jár. Hasonlóképpen kerüljük az erős szagú anyagok (silózott takarmány, répaszelet, trágyadomb) elhelyezését méhesünk közelében. Favágással még a közelében se próbálkozzunk.


Ha ősszel nem húztunk volna szélernyőt, szélvédőt a kaptársorok mögé, mellé, akkor még január elején megtehetjük, de már nem szabad a tartókarókat levenni. Semmilyen szélfogó nem érhet a kaptárokhoz.


A mérleges kaptárt takarás, tető védi a csapadéktól. Ha hetente 15 dkg-os apadást észlelünk, ne feledjük, hogy a fogyás ennél több, valójában 25-30 dkg-os fogyasztást takar. A méhek nyugalmát a kijárók iránya is befolyásolja. A méhcsalád áttelel ugyan mind a négy égtáj felé fordítva, de nem mindegy, hogy milyen áron, milyen következményekkel.


- A keleti tájolásra jellemzőek a fagyos szelek. A fészek kissé hő-veszteséges, de száraz marad. A család tavaszi fejlődése óvatos méretű, közepes.


- A nyugati irányra a páradús szellők is jellemzőek. A fészek kissé nyirkosabb, a kiröpülés későbbi napszakban indul, a tisztulás napjai elhúzódnak. Némi hő-veszteség is mutatkozik. A tavaszi fejlődés vontatottabb, mint a keleti tájolásnál.


- Az északi kijáróirány csak szükségmegoldás. A kiröpülések elmaradnak, sok méhveszteséggel járnak, mert csak késő délutánra melegszik fel úgy-ahogy a fészek. A család májusig is vontatottan fejlődik. A tisztulás többnyire részleges, elhúzódik. A méhek nem szívesen takarítják nyirkos fészkük alját.


- A déli tájolású kaptárban száraz, alkalomszerűen takarított a fészek, kevesebb a fogyasztás. Korábban és egyenletesebben indul a tavaszi fejlődés, tömörebb a fiasítás. Gyakoribb és teljesebb a kiröpülés, szabályosabb a tisztulás, nyugodtabb a telelő család.


A téli nyugalmat a kijárónyílás mérete és helye is meghatározza. A hagyomány és a megfigyelések szerint a léputcánkénti 1nézetcentiméteres nyílás elegendő kora tavaszig, az élénkebb járásig. Ha az említett nagyságnál kisebb a kijáró, akkor a méhek által kilehelt szén-dioxid feldúsul a fészekben. Ez nyugtalanítja a családot.


A gyenge családoknak a téli kijárót ajánlatos a fészek szélén nyitni, az erősebbnek középen. Az alsó kijárónál a rés mindig dupla nagyságú legyen! Mindezeket az igazgatásokat januárban is elvégezhetjük, mert a méheket nem zavarja.
Ha a kaptárainkon a fagy állandósulásával a festék peregni kezd, feltétlenül védjük kátrányos takarással, mert az esőverte deszka megszívja magát vízzel, hűti a fészket.

 

A méhek a téli fészekben


A kijáróhoz közel, részben üres, részben mézes sejteken, a méhek nagyjából gömb alakú csomót képeznek. A telelő fürtöt a lépek szétszeletelik, de a viaszfalon át is megtartják kapcsolatukat, érzékelik egymást a rovarok, egységük nem bomlik meg.


A gömb nagysága nemcsak a család népességétől függ, hanem rugalmasan követi a külső hőmérséklet-változásokat. Ha hidegebbre fordul az idő, a fürt tömörödik, ha enyhül, akkor tágul, laza. A telelő fürt sajátos szerkezetű. Éghajlatunk alatt nélküle méheink nem vészelnék át a telet, hiába lenne teli mézzel minden sejt. A fürt héja 3-4 tömött rétegből áll, amikben a méhek fejjel befelé sorakoznak. A belső szerkezet laza, ott állandó mozgással izom-hőt termelnek a serény dolgozók. Az anya a fészek legmelegebb pontjában tartózkodik.


A gömb héját alkotó méhek állandó, lassú folyamatban cserélődnek az átmelegedett belsőkkel. De ha hírtelen nagy hideg tör a családra, akkor a külső héj méhei annyira megdermednek, hogy életfunkciójuk leáll, szervezetük pár nap alatt elhal. A fészek további mozgása során ez a réteg lehull, a fürt kisebb lesz. Különösen a két szélső léputca méhei jutnak erre a sorsra.
A telelő fürt héja csupán 5-6 fok meleg. Amíg meg nem indul a január végén, február elején az anya petézése, addig a fürt belsejében is 15 fok körüli a hőmérséklet. Ha 14 fok alá süllyed, a méhek felfűtik kb. 28 fok-ig. A szigeteléstől és szellőztetéstől függően ez a folyamat 30-40 percenként játszódik le.


A méhek élettevékenységükhöz és a fűtéshez folyamatosan szívogatják a mézet a sejtekből, ami a fészek páratartalmától kissé felhígul. Táplálkozásuk egyenletes, lassú, hacsak valami meg nem zavarja. Ezért fontos a nyugalom biztosítása! Ha a léputcában elfogy az élelem, váltásra csak enyhébb időben kerülhet sor. Ilyenkor a fészek-hő megnövekszik. Előre fűtenek, a gömb héja megbomlik, s a nép a következő mézes lépet is beveszi a fészkébe, vagy több utcával továbbhúzódva alkot új fészket. A vonulás 20-30 percig tart. A kevés népű gömb viszonylag sok mézet fogyaszt, melegebb takarást igényel. Ezért is fontos pl. az említett szélfogó és a déli tájolású elhelyezés. Mindezekhez az élettani tényezőkhöz adjuk hozzá a zavarás által előidézett változásokat, pusztulásokat, s máris meggyőződhetünk, mennyire fontos a méhek téli nyugalmának biztosítása.
 

Kapcsolódó cikk:

Méh fullánkja

Virágpor, nemcsak a méheknek!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia