szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A méz történelmi titkai

Sulyok Józsefné, 2014. máj. 21.


A méz és a méhek által előállított egyéb termékek egészségesek, ezt mindenki tudja. Sajnos többnyire ez minden, amit az ember a mézről és a mézelő méhekről tud. Pedig a méz előállításának módja izgalmas dolog, méhkaptáron belüli történetek nagyon érdekesek.

A méz történelmi titkai

A meleg, napsütéses napokon, amikor a virágok nyílnak, nagy a nyüzsgés a méhkaptárban. „Mézelő idő” van, ahogy a méhész mondja. 100 gr méz előállításához a méhnek kb. egymillió nektárral teli virágkelyhet kell meglátogatnia. Szipókájával addig gyűjti a nektárt, míg a mézhólyagja teljesen megtelik. Ekkor visszarepül a kaptárba. Terhe, a nektár és a virágpor átlagosan kiteszi testsúlyának háromnegyedét.

Egy kg méz előállításához a méhnek kb. 150.000 nektárral telt mézhólyagot kell visszavinnie a kaptárba. Ha a virágok, amelyekről a nektárt gyűjti, másfél km-re vannak a kaptártól, a méh 3 km-t repül, de ebbe még nem számítottuk bele az egyes virágok közötti távolságot. Egy kg. méz előállításához a méhnek tehát 450.000 km-t kell megtenni. Ez annyi, mint tízszer körülrepülni a Földet az Egyenlítő magasságában.

A méhek ma ismert fajtája nagyon régóta létezik. 70 millió évvel ezelőtt bukkantak fel az evolúció folyamatában. Körülbelül 100 millió éve jelentek meg a zárvatermők, amelyek beporzásához a méhek tevékenysége nélkülözhetetlen. Ezek a növények nem voltak olyan gyakoriak, mint pl. a füvek, és így beporzást sem lehetett a véletlenre vagy a szélre bízni. A zárvatermőknek (almafa, szilvafa, cseresznyefa) a rovarokra van szüksége ahhoz, hogy a virágpor egyik növényről a másikra átkerüljön. Ekkor jelentek meg a méhek, abban a formában, ahogy ma is ismerjük őket.

A földművelés kialakulása előtt az emberek olyan élelmet vettek magukhoz, amilyet találtak. Vadászok és gyűjtögetők voltak, és barlangokban laktak. Az élelem utáni portyák során rábukkantak a méhekre és a mézzel teli lépre. Ókori tapasztalatok állnak rendelkezésre, a méhekre és az általuk előállított termékekre vonatkozóan. A kultúrnépek már jóval i.e. felismerték, hogy a méznek gyógyító hatása van, és elkezdtek méheket tartani. A gyógyhatást gyakran vallásos rítusokkal erősítették meg. A mézet sokféle betegségnél kipróbálták, mézzel tartósították pl. a halottakat.

Az egyiptomiak erősítőszerként gyomorpanaszokra, hashajtóként és gyógyfüvekkel elkeverve sebek gyógyítására használták. Hippokratész mézet rendelt lázra, sebek gyógyítására. A mézet egészen a középkorig nagy becsben tartotta az orvostudomány, a népi gyógyászat.

Édesítőszerként a méz a korábbi évszázadokban játszott szerepéhez képest jelentéktelenné vált. A kezeletlen méz számos természetes anyagot tartalmaz. Egy ilyen természetes terméket nem lehet iparilag előállítani. A mézben 180 féle anyag található, ebből 100 aromaanyag, amelyek fajtától függően megadják a méz jellegzetes illatát és ízét.

Gyógyító hatása fontosabb, mint az, hogy édesít. Kellemes, édes íze mellett váladékoldó, tisztító, sebgyógyító és erősítő hatása van. Mind külsőleg, belsőleg alkalmazható. Mindkét esetben fontos szerepet játszik különböző anyagok együtthatása. A mézben található cukrok könnyen emészthetők, a szervezetben azonnal felszívódnak, gyorsan erőt adnak. A szakszerűen kezelt méz általában nem okoz fogszuvasodást. A mézben a cukron kívül kb. 17% víz található, ezen kívül az enzimek. A mézben C-, B1-, B2-, B6-, és H-vitamin található.

A méz ásványi anyagokban is gazdag, tartalmaz nátriumot, káliumot, kalciumot, foszfort, klórt, ként, magnéziumot, vasat és nyomelemeket. A mézben található savak, a glükonsav, és egyéb savak, mint a citrom, az alma és a tejsav, javítják az emésztést.

Kapcsolódó cikk:

Így élhetünk békében a méhekkel!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!