szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A mindentudó borsmenta - Gyógyító növények

Sulyok Józsefné, 2008. júl. 13.


Tudja-e, hogy - az ajakos virágúak családjába tartozó, vadon nem termő, nálunk is több száz hektáron is termesztett, jellemző illatú évelő növényt - mi mindenre használhatjuk?

A vizi menta és a zöldmenta kereszteződéséből állították elő. Gyökértörzse vékony, elfásuló, feketésbarna színű. Belőle a talaj felszínén hosszú indák fejlődnek. Ezekkel szaporítják a növényt. Szára 60-80 cm magas egyenes, elágazó, négyoldalú, zöld, vagy pirosló, enyhén szőrös. Levelei átellenesen állnak, nyelük kb.1 cm hosszú. Lemezük 2-8 cm hosszú, lándzsa alakú, hegyes, fűrészes szélű, sötétzöld színűek. Virágzata álörvökből összetett tömör fűzér. A virágok kicsinyek, pártájuk kékeslila, júliustól nyílnak. A növény minden részében kellemes, jellemző illatú, hűsítő ízű.

 

A borsmentát levéldrog és illóolaj előállítására termesztik. Levéldrognak a növényt még virágzás előtt learatják, a leveleket a száraktól lefosztják és gondosan megszárítják.


A teája mindennapi reggeli, vagy üdítő italként, de gyógyszerként is egyaránt értékes.

 

Használható magában, de teakeverékekben, étvágygerjesztőnek, szélhajtónak, epeműködést serkentőként, idegnyugtatónak, görcsoldónak, emésztőcsatorna fertőtlenítésére, gyomor-és bélhurut, fejfájás és epekőkólika ellen. Torokbántalmak és rekedtség ellen gargarizálásként, gyulladásokra borogatóként alkalmazzák. A levéldrogot likőrök készítésére is használják.

 

Illóolaj előállítására a borsmentát virágzása kezdetén aratják, a növény akkor tartalmazza a legtöbb és a legjobb minőségű illóolajat. Az egész föld feletti hajtását levágják és az illóolaját azonnal frissen, vagy megszárítás után vízgőz átáramoltatásával vonják ki. A mentaolaj felhasználásának igen tág tere van. A legnagyobb felhasználója a kozmetikai ipar, amely fog és szájápoló szerek, fogkrémek, fogporok, szájvizek ízesítésére és illatosítására alkalmazzák. Sokat használ fel belőle a gyógyszeripar is fájdalomcsillapításra, bedörzsölőkhöz, gyógyszerek íz és szagjavítására, idegnyugtató, köhögéscsillapító szerek készítéséhez. Használja az édesipar is erős cukorkák és rágógumi ízesítésére.

 

Az illóolaj kikristályosítható alkotórésze a mentol, amely a borsmentadrogokban az íz és illatkarakter hordozója. Mentollal nátha elleni orrcseppek, hűsítő krémek, sósborszeszek, rovarcsípés elleni szerek, fejfájás elleni, homlokot bedörzsölő rudacskák készülnek.
A borsmenta termesztését hazánkban már több évtizede végzik. Korábban legintenzívebben Szabolcs megyében termesztették.

 

Napos fekvésű tápanyagokban dús, lazább, nyirkosabb talajt igényel. Már említettem, hogy gyökérsarjról szaporítják, a növény nem hoz magot. Ősszel 60-70 cm sortávolságban, kb. 10 cm mély barázdába a sarjakat végigfektetjük úgy, hogy a sarjak érintsék egymást, tehát folyamatos legyen az ültetés. A sarjakra a földet rá kell húzni, majd a talajt lehengerelni. Száraz időben öntözni kell. Levéláru előállításához a növényt virágzása kezdetén kell levágni, majd a szárakról a leveleket még a növény friss állapotában kell lefosztani. A leveleket tiszta padláson kiterítve kell törékenyre megszárítani. Könnyű zsákokban szállítsuk az átadás helyére.

 

A borsmenta évente rendszerint kétszer aratható. Fagyérzékeny, ezért a telepítést télen szalmástrágyával be kell hinteni és a talajt rászántani. A terméseredmény érdekében a mentát 3-4 évenként tanácsos más területre áttelepíteni.
 

 

Kapcsolódó rovatok: Hobbi, Kertészkedés
Hozzászólások (3)

kati
2009. okt. 23. (4 674 napja)
Érdeklödni szeretnék a menta termelöktöl,hogy összel fontos átforditani a földet,
Guest
2009. júl. 12. (4 777 napja)
olyan nem létezik mert nagyon érzékeny
gizella
2008. júl. 13. (5 141 napja)
A borsmentát a kertemben szinte kis sem lehet irtani ugy nő mint a gaz , ha nem vigyázok már az egész kertemet belepte volna - csodálatos kis kék virágai  ha nyilnak ezer méhecske látogatja.Ha rossz a kedvem , vagy fáj valami mindig a teáját iszom egy kis mézzel - szinte ujjáéled az ember - finos illatos és erőtadó nedvétől.