szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A nélkülözhetetlen aromabombák

Sulyok Józsefné, 2013. márc. 14.


A finom ételek elmaradhatatlan kelléke, a finom és ízletes fűszernövény. Sokan szeretnék kedvelt fűszereiket maguk termeszteni. Az erkélyen ez is lehetséges, mégpedig egyszerű módon.

A nélkülözhetetlen aromabombák

Ezért megéri, hogy legalább a virágosládák egy részét fűszerek termesztésére hasznosítsuk, ahonnan bármikor szedhetünk néhány szál zöldséget: metélőhagymát, petrezselyemzöldet, kaprot. Ha nagyobb a hely az erkélyen, lehetőségeink is nagyobbak lesznek, és nagyobb növésű fűszereket is tarthatunk, mint például a citromfüvet, lestyánt, zsályát. Sok érdekes lehetőség kínálkozik az ötletes kertész számára.

 

A fűszernövények megjelenésre ugyan nem olyan dekoratívak, mint a valódi dísznövények, legtöbbjüknek a zöld részeit hasznosíthatjuk a konyhában. Virágaik közelről sokszor nagyon szépek, de messziről nem igazán mutatósak. Ha nemcsak a hasznosításra gondolunk, hanem a gyönyörködtetés is a célunk, vegyesen telepítsük a fűszer és virágos növényeket. Különösen természetes hatást kapunk például a sarkantyúka, körömvirág és a bársonyvirág kompozíciójában.

 

Ezek meglehetősen igénytelenek, mégis színt visznek a zöld együttesbe, és jól hagyják érvényesülni a zöldségek sokszor érdekes levélzetét. A haszonkert jellegét erősíthetjük azzal, ha zöldségnövényeket is telepítünk a ládákba. Egészen másként járjunk el, ha fő célja a díszítés. Ilyenkor jó kompromisszumos megoldás, ha a ládákat vagy cserepeket kívülről, a jó rálátás helye felől dísznövényekkel telepítjük be, a belső oldalra pedig fűszernövényeket teszünk. Amíg a balkonládákban és a cserepekben a növények legfeljebb két sorban állhatnak, a nagy ládában egész kis ágyást hozhatunk létre.


Minden illóolajat termelő fűszernövény sok napot és meleget igényel. A petrezselyem, a zsálya, a bazsalikom, lestyán, citromfű, metélőhagyma, üröm félárnyékkal is megelégszik, ők a reggeli és esti napot hálálják meg. A természetben folyóvizek mellett tenyésző vízi torma árnyékot kíván, ezért az erkélyen se feledkezzünk meg nagy vízigényéről. Tegyünk mellé vizes-ládát, és az edényét állítsuk nagyobb növények árnyékába.


Gondozás


A legegyszerűbb megoldás, ha kész virágföldbe ültetjük a fűszereket. A kész talajokat keverjük kis homokkal, hogy jobban átjárhassa a víz. Trágyát csak mértékkel adjunk hozzá, leginkább speciális, fűszernövényeknek való trágyát. A legtöbb fűszernövény az inkább száraz, mint nedves talajt kedveli. A fiatal növényeket azonban, amelyek még nem gyökeresedtek meg, gyakrabban kell öntöznünk.


Teleltetés


Az egynyári fűszernövényeket évente vetjük. Ilyen a majoránna, a kapor, a turbolya, borágó, borsfű. Az évelőket a mediterrán növényekhez hasonlóan teleltetjük át, tehát világos és fagymentes helyen; ilyen a babér, a rozmaring, a citromillatú muskátli. Kint maradhatnak a télállóak, mint például a petrezselyem, szagos ruta, kakukkfű, levendula. Ezek edényeit télire állítsuk szorosan a fal mellé, és lehetőleg takarjuk őket lombbal, fenyőkéreggel, hogy a gyökereket megvédjük az elfagyástól.


A fűszerek szárítása


Ha a növényeink szépen fejődnek, rendszeresen visszavághatjuk őket konyhai használatra. Ha több terem, mint amennyit felhasználunk, a fölösleget kössük csokorba, és szellős helyen felakasztva szárítsuk meg télire.

 

Kapcsolódó cikk:

Felfedi titkát a két vadító zöldség


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia