szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A néphit is a május mellett van!

Sulyok Józsefné, 2014. máj. 30.


A népi hagyomány szerint a május közepi jeles nap, a fagyosszentek fordulópont a kertészkedésben. A fagyoktól ettől kezdve nem kell tartani, kiültethetjük a palántákat. Persze mindig vannak eltérések, de általában elmondhatjuk, hogy ettől kezdve itt a nyár.

A néphit is a május mellett van!

A melegedő időben beindul a mikroorganizmus működése a komposztban. Aktuális a komposzt átforgatása. Ha egy nagylyukú, oldalra döntött szitára dobjuk a komposztot, az áthulló rész már kész termőföld, ami fennmarad, mehet vissza a komposztba, a közé kerülő levegőtől felgyorsul az érés folyamata.

A korábban elvetett zöldségek már csíráznak ilyenkor, mielőtt eső hiányában kiszáradnának, érdemes megkezdeni az öntözést.

Itt az ideális időszak a füvesítésre. A frissen elszórt fűmagot heti három alkalommal ajánlatos locsolni. Ha ugyanis kiszárad a föld, lelassul a csírázás és a növekedés, vagy kiszárad a mag.

A fű növekedése már beindult, a pázsit ápolást kíván. Hetente vágja le a magasság egyharmadát, viszont ne vágja 4 cm-nél rövidebbre a füvet.

A díszkertben a bokrok között érdemes betakarni a talajt. Vagyis egybefüggő, fényt át nem eresztő réteggel ellátni (szalmából, fűnyesedékből, fenyőkéregből), amely elfolytja a magról kelő gazokat. A mulcs nedvesen tartja a talajt, amely így kevesebb locsolást igényel. A mulcs idővel termőfölddé válik, lebomlik.

Ha áprilisba nem került a földbe, most vethetjük a brokkolit, és rövid vetési idejű sárgarépát, céklát, retket, zellert. Fagyosszentek után vethetők a cukkini, karfiol, káposzta, kelkáposzta, bimbóskelpalánták. Vethetők a salátamagok, bazsalikom és majoránnamag.

A balkonra még megfelel a korábbi ülőgarnitúra, de jó lenne feldobni valamivel, vegyen új párnákat. Nem kerül annyiba, amekkora örömöt szerez az újdonság.

A fabútorok megérdemlik a felújítást. Alaposan tisztítsa le, majd a vásárolt fatisztító folyadékot kenje fel a fára, az előírt idő után pedig mossa le. Majd jöhet a smirglizés, utána kenje fel a faápoló olajat.

A napos teraszon már tavasszal is jó elbújni a napsugár elől. Vegyen színes napernyőt, ha lement a nap, máris összecsukhatja.

A legkisebb teraszin is szoríthatunk helyet a kiülésre. Vegyünk lecsukható asztalt, kapható fémből is, amelyet a korláthoz erősíthetünk. Kevés helyet foglal el az összecsukható szék is.

Ha rendszeresen átmossuk langyos mosószeres vízzel a teraszon lévő asztalokat, székeket, meg sem telepedik rajta a kosz.

Kapcsolódó cikk:

Ne félj tőlük! Kúszónövények a kertben

 

 

 
Hozzászólások (1)

Farkas Nikoletta
2014. máj. 30. (3 045 napja)
Nagyon jó tudni


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia