szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A növő bajnok óriás barnamoszat

Sulyok Józsefné, 2012. dec. 10.


Barnamoszat, azt hihetnénk, már ismerjük! Miért jelentenek veszélyt a hajósok számára?

A növő bajnok óriás barnamoszat

Ez a tengeri barnamoszatfaj hossza eléri a 200 métert. Elsősorban a Csendes-óceán észak-amerikai partjánál él. A szára a tengerfenékben kapaszkodik meg, a vízfelületen hólyagos levelekhez hasonló, lapos képződményei lebegnek. Ha elegendő tápanyaghoz jut, egy nap alatt 45-50 cm-t is képes nőni.

 

A fitobentoszt elsősorban vörösmoszatok alkotják, melyeknek klorofillját vörös színanyag fedi át, ezért képes nagyobb mélységben, kevesebb fény ellenében is létezni. A vörös szín lehetővé teszi a látható fény rövid hullámainak az elnyelését, amelyek mélyebbre is eljuthatnak. A tengervíz felső rétege a hosszabb frekvenciájú vörös fénysugarakat felfogja.

 

A fitobentosz részét képezik a barnamoszatok is, inkább közepes mélységben fordulnak elő, ha nem is olyan nagy számban, mint a vörösmoszatok.

 

A zöldmoszatok klorofillját nem fedi be semmilyen más pigment. A tengerekben kevés fajuk él, azok is csak sekélyebb vizekben és főleg az édesvizekben találkozhatunk velük. A sziklás partszakaszokon a moszatok csak rugalmas testfelépítésüknek köszönhetően képesek megmaradni, különben az erős hullámok széttépnék őket.

 

Legjobban azok a moszatok alkalmazkodtak ehhez az életmódhoz, amelyeken hólyagszerű képződmények találhatók. Naponta kétszer éri őket a dagály és az apály, ezért rövid ideig a szárazföldet is ki kell bírniuk. Ez idő alatt a testüket fedő, csúszós nyálka védi. A gázzal töltött hólyagok biztosítják a moszatok lebegését a víz felületén a dagály és az apály idején. Így állandóan a felszínen tudnak maradni és elegendő napfényhez jutnak.

 

A Sargasso-tengerben vannak legnagyobb mennyiségben moszatok. A tengerfenékhez tapadt növények nem élhetnek olyan helyen, ahol mély a víz, hiszen az életükhöz napfényre is szükség van. Ezért sok faj számára a több ezer méter óceán elérhetetlen. A nyílt óceánokon csak néhány helyen találkozhatunk nagyobb mennyiségű, zavartalanul lebegő moszattal.

 

Az úszó tengeri növények veszélyesek lehetnek a hajók számára, megakadnak a növények sűrűjében. Valószínűleg Kolombusz Kristóf volt az első, aki áthajózott a Sargasso-tengeren.
A víz felszínén itt nagy mennyiségű elágazó telepű, különféle moszat lebeg. Ezek a Sargassum-moszat nemzetség fajai, amelyekből a meleg trópusi, szubtrópusi tengerekben mintegy 240 fajt különböztetünk meg. 

 

Kapcsolódó cikk:

Tengerek növényvilága


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia